Спрема се  унакрсни лов на скривене богаташе

НОВИ САД: О унакрсном испитивању имовине код нас се говори већ више од 20 година. Било је бомбастичних најава, покушаја, али се од тога није даље одмакло. Стручњаци немају дилема о томе како да тај посао успе: потребна је политичка воља да се то уради, затим добро обучени порезници и стрпљење. Јер то није посао који се може урадити од данас до сутра, како се то код нас обично очекује.
ferari bogatasi
Фото: pixabay.com

Унакрсно испитивање имовине било је тема и на недавно завршеном Бизнис-форуму на Копаонику.

Одговарајући на питање када ће Пореска управа спровести унакрсну контролу коју омогућава Закон о пореском поступку, директорка ПУ Србије Србије Драгана Марковић рекла је да то у претходне две деценије није рађено на прави начин. Као битан разлог навела је сложеност посла, али и систематизацију у ПУ.

Имамо жељу да се тиме бавимо у будућности, рекла је Драгана Марковић и додала да ће до краја ове године донети нови акт о систематизацији па ће моћи да прошире провере и на тај део.


А политичка воља...

Економиста ММФ-а Пјетро Далари је на панелу на Копаонику приметио да за унапређење пореског система и рада пореских управа мора да постоји политичка воља и подршка.

Тек онда тај посао може се урадити како треба, а изван утицаја разних интересних група. Он сматра да наша Пореска управа то може изнети.

Током последњих неколико година Пореска управа је заиста добро пословала – важно је да настави у том правцу, рекао је Далари, и додао да  се нада да ће ММФ и даље бити ангажован и сарађивати с ПУ Србије.

Наши стручњаци, казао је даље, желе да виде фер и транспарентно пословање Пореске управе.

Остварење тог циља није лако и може потрајати, а управа не може успети сама, поручио је Далари.


Од провере треба да стрепе они чија су имовина и стил живота у несразмери с платама и осталим приходима које су званично пријавли порезницима. То се односи на оне који возе „ауди” и истовремено примају социјалну помоћ, а летују на Хавајима и сличним дестинацијама.

О томе колико је то тежак посао за порезнике, др Александар Васиљевић с Факултета за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић” у Новом Саду каже:

Порезници ће морати да провере имовину у Катастарској служби, објашњава он.

Како каже, у том послу им је од помоћи и наш закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Не можете тек тако код нас да дођете у банку и уложите, рецимо, милион евра а да не морате да доказујете одакле вам новац. То ће свакако бити од помоћи екипама које се буду бавиле унакрсним испитивањем, поручује Васиљевић.

Пореска управа Србије је лане наплатила 1.347,8 милијарди динара пореза, или 14,6 одсто више него 2015. Наплаћено је и 300,1 милијарди ПДВ-а, што је рекорд.

Истовремено, порезници су у 2017. поднели 1.583 кривичне пријаве против 2.137 лица а за 1.700  дела.

Слободе је лишено 116 особа. Откривено је 129 „пераћих” и фантомских предузећа.

Пореска управа има нову организациону структуру и убудуће ће имати највише 39 филијала.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести