Стамбени кредити подстанарима дали шансу да постану газде

На тржишту некретнина у Србији бележе се два пада и један раст: пале су камате на стамбене кредите, као и цене квадрата, што је донело појачано интересовање грађана за куповину станова.
stanogradnja, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Раст продаје бележи се у свим већим градовима, а 260.000 подстанара, колико их има у Србији, сада је у прилици да се усели у дом у свом власништву. Већа тражња није довела до већих цена, а агенти за некретнине и не очекују раст, бар не ускоро.

Код већине банака ефективне каматне стопе крећу се од између три и четири одсто. Тако за кредит од 30.000 евра на период отплате од 30 година, уз камату од 3,3 одсто, клијент може да рачуна на рату од 122 евра. Уколико се подиже кредит на 50.000 евра уз исте услове – рата је од 234 евра. Код индексираних стамбених кредита обавезно је ушеће од 20 одсто. Али, ако се пазари први стан, купац има право на враћање пореза на додату вредност у износу од десет одсто. Другим речима, половину учешћа држава брзо враћа. Ако нови газда скупи све папире, може се надати да ће новац од пореза на рачун добити већ за месец и по.

260.000 подстанара има шансу да се усели у свој стан

Индексирани кредити везани су за курс евра и еурибор – европску каматну стопу. То заправо значи да се на основну банкарску камату додаје еурибор и добија стопа по којој се кредит подиже. И док основна камата остаје иста, еурибор може да се мења. Сада је на нивоу од минус 0,22 одсто а 2008. године износио је чак 4,7 процента. Стручњаци, и наши и они из земаља еврозоне, не очекују да ће ту бити знатнијих промена у наредне три-четири године. Ипак, некакав ризик се код кредита увек мора прихватити. Пад цене квадрата и то може да компензује, а што се тиче евра, домаћа валута је већ дужи период стабилна.

Како на све то регује тржиште?

– Цена квадрата се у Новом Саду креће се од 700 до 1.700 евра, а обично се продају бар за сто евра мање – каже извршни директор у агенцији „Солис” Драган Рабатић. – Примећује се мало повећање цена од десетак одсто за нове станове. У Новом Саду се све више гради, али мислим да ово тржиште нема капацитет да се све то купи, чак ни уз повољне камате и друге погодности. Зато ће цене квадрата и у наредном периоду остати на том нивоу или чак мало клизнути наниже.

700 до 1.700 евра цена квадрата стана у Новом Саду

У Зрењанину су повољни кредити такође донели повећање промета. Цене квадратног метра станова мирују и крећу се од 800 до 850 евра.

– Од почетка ове године купљено је 15 станова на кредит, а то је бар дупло боље него претходних година – каже Дејан Михајлов из агенције „Прагма”. – Највише се траже нови станови. Они из старије новоградње су запуштени, превелики и треба их реновирати, а то изискује додатна улагања. Због тога клијенти махом бирају усељење у потпуно нове станове, али потражња није таква да би донела повећање цена.


Приземље повољније

За оне којима су станови и уз пад камата и цена квадрата и даље скупи решење би могло бити куповина стана у приземљу. Цена квадратног метра таквих станова у већини градова нижа је бар 20 одсто. Посебно што код станова који су дуже на тржишту цена још може да клизне на доле. Галама која долази с улица и дворишта, већа могућност провале и крађе очигледно су велики минус, а то показује и пракса јер станови који нису бар на високом партеру тешко нађу купца.


Готово иста слика је и у Сремској Митровици. Станови у старијој новоградњи нуде се по 500 до 600 евра квадрат, док је за нове станове цена од 700 до 800 евра квадрат.

– Цене углавном мирују – каже Раде Фрајловић из агенције „Стил-р”. – Порасту тражње су, осим повољних кредита, допринели и сами инвеститори јер се зграде завршавају у року, а купац је у обавези да плати 20 одсто вредности код закључења уговора, а остатак, односно 80 одсто, пред преузимање кључа, што већини будућих власника одговара. Нови станови су и код нас траженији, мањи су, сређенији и зато се лакше продају.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести