Стигла једнократна помоћ, а након Нове године и пет одсто повишице

Преко 1,7 милиона пензионера добило је јуче једнократну помоћ од 5.000 динара. Ту помоћ добили су како пензионери у Србији, тако и наши држављани у иностранству.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

То је само први део “награде” пензионерима, јер од Нове године пензије за све кориснике Фонда ПИО биће увећане за пет одсто.  Ваља подсетити да су пензионери ове године добили повећање од 1,5 одсто, а прошле од 1,25 одсто.

Када се то што су добили претходне две године сабере са овим што следи произилази да су пензионери и поред Закона о превременом умањењу пензија , који је на неки начин “замрзао” њихове принадлежности, ипак добили пензије веће за 7,75 одсто.

За више од милион пензионера то трогодишње повећање од 7,75 одсто јесте повећање које је довело да имају пензије веће него икад, док за око 700.000 најстаријих још није вратило на износ који је имао 2014.

Иначе, просечна пензија у Србији је 23.820 динара. Повећање на тај износ од пет одсто је 1.191 динар, па ће пензионери од Нове године у просеку добијати 25.011 динара.

Или, пензионери који тренутно примају 18.000 од Нове године имаће 18.900, они са садашњих 35.000 имаће 36.750 док они са 55.000 добијаће 57.750 динара.

Очекује се, а такве најаве стигле су и од надлежних, да би током ове године могло бити укинут и Закон о привременом умањењу пензија , што би значило да се пензије усклађују у складу са Законом ПИО односно 1. априла и 1. октобра у складу са кретањем потрошачких цена.

Председник пензионера Србије Ђуро Перић не очекује да се Закон о привременом умањењу пензија укине наредне године.

Подсећа да се одредба Закона ПИО о усклађивању пензија два пута годишње са инфлацијом не поштује још од 2012, односно две године раније него што је уведена штедња зарад финансијске консолидације.

По њему, то би значило да се финансијска консолидација и штедња и даље воде преко пензионерског џепа.

Пензионери с нестрпљењем очекују и крај године за када је најављена евентуална могућност укидања превремене пензије када се испуне старосни услови за пензионисање.

Наиме, СССС поново је писао српској премијерки Ани Брнабић и тражио да се коначно прекине кажњавање грађана који одлазе у превремену старосну пензију.

Но, судећи по изјави министра финансија Душана Вујовића ово питање неће скоро бити решено, јер смара да ако се желе променити партаметри за превремену пензију морају се мењати праметри целог пензијског система.

Објашњава да су привремене пензија суштинске природе пензијског система.

Не постоје две пензије. Ако рачунате ранију то је нешто друго, пошто очекивано трајање живота ако одлазите у пензију са 60 година је другачије од оног када одлазите са 65. Сви пензиони системи у свету дају две цифре, нагласио је Вујовић.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести