Сутра исплата 60 одсто минималца за више од 235 хиљада фирми

БЕОГРАД: Држава ће сутра исплатити 60 одсто минималне зараде, односно око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 привредна субјекта у којима ради 1.016.535 запослених, а за ту сврху из буџета биће опредељено 18,4 милијарди динара.
dinari_2_6
Фото: Dnevnik.rs

Једна од највећих промена у односу на први пакет мера је та што је други пакет усмерен и на привредне субјекте који су основани након 15. марта, а најкасније до 20. јула ове године.

Према подацима Агенције за привредне регистре, таквих фирми има укупно 13.550.

Новац ће новооснованим фирмама на рачуне лећи у септембру, и то у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом.

Потребно је да нове фирме до 15. септембра поднесу ППП-ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године.

За новоосноване привредне субјекте који желе да користе мере помоћи биће отворени посебни наменски рачуни.

Друга уплата за све остале привредне субјекте, који су већ користили помоћ, следи у септембру, а за један месец биће одложени порези и доприноси на зараде.

Сви који су добили минималну зараду у јулу, неће морати да се пријављују за нови пакет подршке, већ ће бити пријављени аутоматски.

Онај који је остварио право а новац не жели, или не испуњава услове, само не треба да га троши и средства ће бити аутоматски враћена у буџет, најкасније до 31. октобра, изјавио је раније министар финансија Синиша Мали.

Министар је напоменуо да послодавци имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10 одсто у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, односно најкасније до краја године.

Исплата новца ће се извршити на већ отворени ковид рачун и директна давања се могу користити искључиво, истакао је Мали, за исплате зарада и накнаде зарада запосленима.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести