Свињетина скупља од 60 до 70 динара по килограму

Цене свињског меса ових дана поново високо лете, а где ће се зауставити, остаје да видимо. Свеже свињско месо поскупело је у новосадским месарама између 60 и 70 динара по килограму, па је килограм бута, у зависности од продаваца, коштао од 499 до 539 динара.
meso svinjetina Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Иначе, поскупљење свињетине траје, миц по миц, већ неколико дана, а  од јуче ујутро су у примени нови ценовници.

Сухомеснати свињски производи нису поскупели. Међутим, уколико раст свежег меса буде потрајао, ни прерађевине неће остати по старом.  

Килограм бута, од продаваца до продаваца, коштао од 499 до 539 динара

Свињетина није поскупела једино у месарама Индустрије меса „Матијевић” из Новог Сада, али ће и оне у понедељак свежу свињетину продавати скупље.

У „Неопланти” килограм свињског бута кошта 539 динара, млевено се продаје за 537, а свињскив врат без костију 699 динара. У „Неоплантиним” месарама месо је у протеклој недељи поскупело два-три пута. 

И новосадска месара „Штранд” свињетину продаје скупље: свињски бут од пре неки дан кошта 540 динара.

„Камендин” свињски бут нуди за 499 динара, а по највама, и данас ће у месарама тог прерађивача свињетина отићи горе, али месари не знају колико.

Трговци кажу да се не осећа пад промета због више цене, али да потрошачи тек по рачунима примете да је свињетина поскупела. Јести се мора, али се одавно не купује на килограме већ на комаде и граме па је тако и сада.

По речима извршног директор у Трговинској радњи за промет свежег меса и месних прерађевина „Штранд” Предрага Аврамовића, једини разлог за поскупљење свеже свињетине је мало тржиште.

“Велика је потражња за товним свињама а понуда слаба, чак ни у приватним оборима код индивидуалних сељака нема свиња – каже Аврамовић“.Пре десетак дана килограм живе ваге свиња коштао је од 155 до 160 динара, а сада цена живе мере је 195 динара.


Матијевић: Ново поскупљење око Ђурђевдана
Највећи српски прерађивач меса Петар Матијевић очекује да ће свињетина поскупети око Ђурђевдана, то јест за две седмице јер нема свиња за клање.
По његовим речима, и у Европи је цена живе ваге отишла горе па се у просеку килограм продаје за 1,5 евро. Али, док су код нас свиње поскупеле због слабе подуде, у Европи су, каже Матијевић, цене товних свиња скочиле због веће тражње свежег меса.

“Европљани су схватили да је свежа свињетина укуснија од рибе” , каже он.

И у Индустрији меса „Ђурђевић” кажу да је поскупљење свињетине уследило само због слабе понуде товних свиња, па је тако у Срему килограм живе ваге достигао и 200 динара.

“Поскупеће и месне прерађевине чим нестане залиха меса за прераду”каже директор Индустрије меса „Ђурђевић” Јовица Грујић. Логично је да после поскупљења свежег меса поскупе и прерађевине.    

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести