Три четвртине српских купаца плаћа картицом-најчешће одећу

БЕОГРАД: Просечан српски онлајн купац је жена старости између 35 и 44 године, купује на интернету неколико пута годишње, углавном одећу и обућу и сматра да су онлајн плаћања сигурна, показује најновије истраживање компаније Мастеркард.
masterkard, kreditna_kartica/YT
Фото: Youtube Printscreen

Према резултатима МастерИндекс Србија истраживања, чак 83 одсто испитаника у Србији куповало је на интернету, при чему су жене мало активније од мушкараца у том погледу са уделом од 50,8 посто према 49,2 процента.

Грађани Србије обично купују на интернету неколико пута годишње, а најактивнији међу њима су испитаници старости 35-44 године (35 проценат), док се грађани старости 25-34 године најчешће одлучују за онлајн куповину једном месечно (24 процента).

Као што је то био случај и ранијих година, одећа и обућа су најчешће куповани артикли са уделом од 55 процената, што је благи раст у односу на прошлогодишњих 54 одсто. 

Следе електронски уређаји (36,5 посто у односу на 30 процената 2017. године) и књиге (29 одсто наспрам прошлогодишњих 24 посто). 

Чињеницу да практичност онлајн плаћања има своје место и приликом путовања поткрепљује податак да 17,7 процената испитаника користи онлајн плаћања приликом резервације смештаја, а 17 одсто их користи за куповину авио карата. 

МастерИндеџ 2018. показује да је порастао и број људи који своје комуналне и друге рачуне плаћају путем интернета (52,5 процената у поређењу са 51 одсто из 2017.), што се може такође приписати како раду еУправе, тако и све већем броју комуналних компанија које су омогућиле плаћање картицама.

Дебитне, кредитне и припејд картице користи 75,6 посто испитаника који плаћају на интернету, док је број оних који плаћају кешом приликом преузимања робе - 42,5 посто. 

Поред тога, онлајн купци из Србије често се одлучују за плаћања путем онлајн и м-банкинга (32 процента).

"Учешће у свету е-трговине ће у будућности имати све значајније место не само у животима потрошача, већ и у пословању трговаца - процењује се да ће вредност е-трговине 2021. године на светском нивоу достићи 4,5 билиона долара, тако да би домаћи трговци, али и целокупна привреда, могли да остваре огроман раст кроз отварање новог канала продаје, прилагођеног дигиталном добу у коме живимо, потпуно новом, глобалном тржишту“, изјавила је Јелена Ристић, директор за тржишта Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине у компанији Мастеркард.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести