У јавном сектору плате веће за пет одсто; чека се ревизија ММФ-а

БЕОГРАД: Запослени у јавном сектору могу да очекују да ће им од 1. јануара следеће године плате бити веће у просеку за око пет одсто, пише данашњи „Блиц“, позивајући се на изворе блиске Међународном монетарном фонду (ММФ).
novac, pihabay
Фото: Pixabay

Саговорник „Блица“ напомиње да је још рано да се износи коначна рачуница, али да је најреалније да ће плате војске, полиције, лекара и просветних радника имати највећи раст, од шест или седам одсто.

Запослени у установама социјалне заштите, у установама културе и правосуђу могу очекивати повишицу око три осто.

Како објашњава, садашње калкулације пораста плата у јавном сектору за следећу годину су „пробне“.

Тачан износ плата и пензија и њихово повећање у 2018. биће познати када ММФ дође у последњу ревизију аранжмана са Србијом, а то је 26. октобра. Сада следе технички разговори са ММФ у којима се претреса стање у буџету и праве планови за следећу годину, навео је извор.

Како додаје, тек у октобру радиће се на коначној верзији буџета за 2018. годину.

Сутра се очекује долазак техничке мисије ММФ-а у Београд, док у редовну осму ревизију аранжмана долази у октобру.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је прошле недеље да је извесно да ће бити повећања плата и пензија, и да се тренутно пажљиво рачуна колико ће то повећање износити.

И према недавној процени шефа Канцеларије ММФ-а у Београду Себастијана Сосе, биће простора за повећање плата и пензија. Соса, међутим, није могао да прогнозира за колико процената.

Повећање плата у јавном сектору и пензија које је најавила Влада Србије биће разматрано у оквиру предстојећих разговора о буџету за 2018. годину између техничке мисије Међународног монетарног фонда и српских званичника, рекао прошле недеље Соса.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести