У Србији мања потрошња горива - нема разлога за веће цене

БЕОГРАД: Потрошња горива у Србији је ове године опала за десетак процената, а цена нафте се стабилизовала и не треба очекивати промене цене горива, рекао је генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.
gorivo, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је на округлом столу "Енергетска транзиција и утицај Ковид 19" истакао да је током читаве године стабдевање у Србији стабилно, а да су промене током ковид кризе имале негативан утицај на продају горива.

Потрошња деривата пала за десетак процената. Од 1. марта до сада продаја на бензинским станицама пала је за око 12 одсто, рекао је Мићовић.

Подсетио је да је због утицаја са светског тржишта у Србији гориво током ковид кризе имало и ниских цена горива које су у једном периоду биле смањене од 30 динара за дизел и 27 динара за бензин.

Забрињава што при овим ценама нафтна привреда нема новца за инвестиције, и питање је када и уколико се глобална потражња за нафтом буде вратила на ниво пре пандемије да ли ће нафтна привреда моћи да одговори таквим захтевима, рекао је он.

Додао је да би у Србији требало повести више рачуна можда о стварању обавезних резерви нафте које су гарант сигураности снабдевања.

Никад се не зна шта ће донети време које је пред нама, као никада до сада да обавезне резерве нафте, и деривата нафте, достигну што већи ниво у што краћем временском периоду, рекао је он.

Трошкови нафтних компанија у овом тренутку су стабилни и нема разлога за промену цена горива, рекао је он и додао да ипак треба да се види шта ће држава урадити када буде планирала буџет за 2021. годину јер ће тражити нове изворе финансирања.

Надамо се да то неће бити нове дажбине на гориво јер ми и у овом тренутку у Србији имамо убедљиво највеће дажбине пре свега на дизел који покреће економију, у односу на све земље у нашем окружењу, закључио је Мићовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести