У заблуди 90 одсто наших радника у Словачкој

НОВИ САД: Више од 90 одсто радника из Србије који иду да раде у Словачку или Мађарску, имају осећај да су отишли да раде легално, међутим, испоставља се да није тако, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић новинарима на „Копаоник бизнис-форуму”.
slovacka fabrika, EPA/TOMAS HUDCOVIC
Фото: EPA/TOMAS HUDCOVIC

„Испоставља се да раде нелегално. Ми смо показали низ индикатора који треба да им сугеришу да нешто није у реду и да су тамо на црно – од тога да прочитају брошуру, да њихова плата мора да буде иста као и код њиховог словачког колеге који ради исти посао, до тога како ће неко тамо да их посети, да им укаже на нешто“, рекао је Ђорђевић.

Постоје тачни подаци о томе колико наших људи ради у иностранству, каже министар, али напомиње да већи проблем представљају они радници који одлазе тамо, а нису евидентирани.

„Уколико нема посете предузећу, уколико их неко крије тамо, а тачно је то у брошури Министарства и на словачком и на српском објашњено, њима то треба да значи и да показује да није све како би требало и у том случају треба да алармирају или амбасаду или Министарство“, каже Ђорђевић.

Постоји договор са Словацима за те случајеве, додаје министар, да они не предузимају мере и не протерују наше раднике, већ да буде договор и да се помогне словачким колегама у борби против рада на црно.


Нема ко да бере јабуке

Бизнисмен Миодраг Костић пожалио се министру рада Зорану Ђорђевићу да има проблема са сезонцима.

Како је рекао, запошљавају 400 таквих радника у хотелијерству и 500 у пољопривреди, али када крене, на пример, берба јабука, нико неће да дође. Он је питао министра како планира да реши тај проблем.

„Људи се боје да се запосле негде да не изгубе социјалну помоћ. С друге стране, ако постоји могућност да раде на црно, они ће се пре опет определити да примају и даље социјалну помоћ, да је не би изгубили. Мислим да ћемо с министром Недимовићем решити проблем са сеозонским запошљавањем“, одговорио је Ђорђевић.


Ради се на медијској кампањи да се радници упознају с ризицима, а такође, истиче министар, ригорозан је однос државе према агенцијама за запошљавање у иностранству, те да је одузета дозвола за рад последњој која „није радила како треба”.

„Њима је одузета дозвола и ми ћемо тако поступати према свим агенцијама које не раде у складу са законом. На сајту Министарства објављено је које су агенције с дозволом, а постоје још неке финесе које треба да изменимо када је у питању закон да бисмо још прецизније дефинисали како се води евиденција, шаљу људи, и то је један од закона који ће бити промењен и да то буде боље уређено“, казао је Ђорђевић.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести