Ваучери за летовање у Србији планули, чекају се паре из резерве

– Министарство трговине, туризма и телекомуникација упутиће захтев за додатну суму новца из текуће буџетске резерве, која ће бити намењена за програм ваучера за годишњи одмор у Србији, а у циљу подстицања развоја домаћег туризма – казао је за  Танјуг потпредседник Владе и министар туризма Расим Љајић.
 Selo Shtitkovo zlatibor
Фото: Dnevnik.rs

Он је најавио да ће ресорно министарство затражити додатне паре због тога што је за мање од два месеца ове године 38.886 грађана поднело захтев за добијање ваучера, што је 3,5 пута више него у истом периоду 2018. године, када је у ово време било 11.177 пријава.

– Ако би се тај тренд пријава грађана наставио, ми бисмо без додатног новца практично морали да акцију доделе ваучера обуставимо већ у мају – прецизирао је Љајић.

Министар је додао да акција поделе ваучера има вишеструки значај за развој домаћег туризма, „не само због раста туристичког промета већ и због продужетка туристичке сезоне, као и оживљавања мањих туристичких дестинација широм Србије”.

– Грађанима је тренутно на располагању 1.109 угоститељских објеката, што је 49 одсто више него у истом периоду лане – истакао је Љајић.

За мање од два месеца 38.886 грађана поднело захтев за добијање ваучера, што је 3,5 пута више него у истом периоду 2018. године

Навео је да су најтраженије дестинације за коришћење одмора уз ваучер Сокобања, Златибор, Врњачка бања, Пролом бања, Луковска бања, Дивчибаре, Сијаринска бања, Рибарска бања, Горња Трепча и Златар.

Србија је у 2018. остварила 1,5 милијарду долара чистог девизног прилива од туризма.

Планови за ову годину су врло оптимистични – између 3,6 и 3,7 милиона гостију, од чега 1,9 милион домаћих и достизање цифре од два милиона страних.

Вредност ваучера износи 5.000 динара и наведени износ представља максимални износ који корисник може једном у току календарске године користити при субвенционисаном коришћењу услуга смештаја у угоститељским објектима, без обзира на то колика је вредност услуге. Ваучер се може користити на територији Републике Србије, изузимајући територију градова Београда и Новог Сада (изузеће се не односи на здравствене установе које организују боравак и пружају услуге превенције, лечења и рехабилитације, а пружају услуге смештаја и исхране трећим лицима у складу с прописима којима се уређује област туризма и угоститељства а које се налазе у тим градовима).

Д. Мл.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести