Велика снижења „продата” у малим паковањима

Протекле недеље, тачније, прошлог петка, у целом свету, а наравно и у Србији, купохоличари, али и они који воде рачуна о потрошњи новца били су у прилици да пазаре различите врсте робе по повољнијим ценама јер је био Црни петак.
Blek frajdej
Фото: Promo

Као и сваке године, и овај Црни петак обележиле су гужве испред продавница у којима су били нуђени попусти виши и од 50 одсто. То се посебно односи на тржне центре у којима је било пуно људи и испред којих су се стварали редови јер готово да није било радње у којима ова акција није важила.

Продавало се, а и куповало буквално све - а као и увек највише купаца било је испред продавница беле технике, мобилних телефона, гардеробе, обуће, ташни, али се по повољнијим ценама могао купити и намештај, опрема за стан и башту... У тржним центрима, али и на улицама већих градова готово да није било оних који нису носили кесе с одећом или обућом или неким другом производима, као и оних који су журили кући како би дочекали доставу.

Дакле, Црни петак био и прошао, а ко је боље прошао - купци или продавци? Слободно би се могло речи да има задовољних и трговаца и купаца. Ови први јер су уз најаву великих снижења привукли много купаца, понудили широк асортиман различите робе и због тога можда испразнили део магацина, па сад спремају новогодишњу понуду. Кад су купци у питању - многи су купили неки производ који су одавно хтели - али за мање пара.


Онлајн све јачи

Све више људи одлучује се на онлајн куповину, посебно последње две године, од када цео свет живи уз епидемију коронавируса, а акције током Црног петка важе и за ту врсту куповине. Купујући из фотеље, избегавају се гужве, те је онлајн куповина далеко практичнија и безбеднија од одласка у продавнице.

За купце преко интернета, уз опрез приликом плаћања, важно је и то што онлајн куповина омогућава да се роба рекламира у периоду од 14 дана и да, уколико нису задовољни, могу да је врате и да им буде враћен новац.


Ипак, има и оних који Црни петак виде нешто другачије. Наиме, многи купци, а пре свега они који су у радњама редовни, посебно у сусрет том празнику куповине, жале се да је извесно да великих снижења, попут оних у Сједињеним Америчким Државама и европским земљама, није било, односно да су многи трговци вешто одиграли игру - пре него што је дошао Црни петак. Прво су подигли цене, а потом их спустили, односно вратили на оне које су важиле пре тога. Има и оних који истичу да су у многим радњама снижења заиста одговарала ономе што Црни петак јесте, али да је понуда робе по знатно нижим ценама била веома мала или је, практично, није ни било.

- Да ли је снижења било и колика су она износила у процентима то најбоље знају трговци, али би се с великом сигурнишћу могло рећи да није било великих снижења, односно да су цене многих производа пре Црног петка биле повећане, а потом враћене на ранији ниво - каже правни саветник у Удружењу за заштиту потрошача Војводине Марко Драгић. - Што се купаца тиче, њих је било, а питање је да ли су послушали савет да добро испланирају шта ће купити. Пре би се могло рећи да су многи, уз оно што им је заиста потребно, куповали и оно што није, те су, вероватно, потрошили више новца него што је требало.

Он напомиње да купци треба да знају да за робу купљену током Црног петка, која је продавана уз попусте, важе правила прописана Законом о заштити потрошача.

Иако је Црни петак иза нас, у многим радњама трајање ове акције је продужено и на целу недељу, па се и даље може купити доста робе уз попусте. Овај период године и иначе је време када се, због надолазећих празника, троши више новца па је сигурно да ће могућност повољније куповине искористити они који нису стигли да оду у пазар протеклог викенда или они који желе још нешто да купе.

Савет стручњака је и даље исти - пре него што се упутите у куповину важно је добро размислити шта је потребно купити и потом се држати плана. У супротном, може се потрошити много више новца за робу која није неопходна - јер су цене биле повољне. Ако су такве заиста и биле.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести