Више пара за запослене у јавном сектору и пензионере

БЕОГРАД: Једнократних 10.000 динара које би здравствени радници требало да добију ове седмице, само је почетак побољшања финансијске ситуације за запослене у јавном сектору, јер ће од следеће године веће плате, како је најављено, имати сви који плате примају из буџета, а повишицу ће добити и пензионери.
novac
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

У складу с тренутном ситуацијом када су због епидемије здравствени радници највише оптерећени, они ће бити и највише материјално награђени, па ће осим једнократних 10.000 динара, које им стижу ових дана, од 1. јанура моћи да рачунају на повишицу од пет одсто.

Остали запослени у јавном сектору, почетком године добиће повишицу од 3,5 одсто. Она ће им стизати са јануарском, фебруарском и мартовском платом, а са априлском би требало да добију још 1,5 одсто повећања, чиме ће и њихова примања порасти укупно за пет процената.

Тако ће више од два милиона грађана Србије следећу годину почети с већим примањима.

Како је Танјугу речено у Министарству финансија, буџетских корисника је око 440.000, у јавним предузећима и агенцијама на републичком нивоу око 68.000, а у јавним предузећима на локалу 60.000.

Колико ће ко добити с овом повишицом зависиће наравно од тога колика му је плата сада, али у просеку гледано, повишица ће износити нешто више од 3.000 динара.

На већа примања извесно могу да рачунају и они који примају минималне зараде. Још раније је утврђено да се од 1. јануара следеће године минималац повећава за 6,6 одсто.

У складу са том одлуком, око 350.000 радника, колико их према проценама прима најмању зараду, од следеће године месечно ће добијати по 32.126 динара.

С већим примањима од почетка 2021. године може да рачуна и око 1,7 милиона пензионера. Њихова повишица резултат је кретања плата и трошкова живота, према чему се и усклађују примања најстаријих.

Сходно томе, пензије ће од јануара порасти за 5,9 процената, па ће просечна пензија са садашњих 27.746 динара порасти за око 1.638 динара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести