Војвођани највише одрешили кесу за шопинг

Раст промета у малопродаји један је од поузданијих показатеља раста стандарда код нас. Подаци Републичког завода за статиститку говоре да је то за првих девет месеци ове године било 9,4 одсто. Откуд ођедном такав готово двоцифрен скок, где смо више куповали и шта?
idea market
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Економски аналитичар Саша Ђоговић каже за „Дневник” да је тај скок у ствари нешто мањи.

– Реално је 5,6 одсто – наводи Ђоговић. – Тај податак се добија када се од раста одбије инфлаторна стопа. Није у свим деловима земље забележен исти раст. За првих девет месеци ове године највише је порастао промет у Војводини, и то осам одсто реално.Други је југ Србије, где је забележен реалан раст од 6,9 одсто.

8,5 одсто порасла продаја моторних возила

Ђоговић објашњава да су расту промета у малопродаји највише допринели повећање минималне цене рада, затим раст зарада у јавном сектору те све већи број туриста који долазе у Србију. Када се већ дође у провод, онда се и троши, па се то и те како види и у званичној статистици.

– Војводина је најразвијенији део земље па је логично да се ту раст осети највише – каже наш саговорник. – Што се тиче јужнијих делова земље, који већ годинама спадају у мање развијене, ту су изградња Коридора и новац који се по том основу тамо слио, као и нове фабрике и инвестиције, допринели да се промет повећа.

6,9 одсто порастао промет у трговинама Војводине

Подаци говоре да је у Србији највише реално порасла продаја моторних горива, односно бенизна и дизела, и то 8,5 одсто. Следе непрехрамбени производи, попут одеће, обуће и намештаја – 6,8 одсто. Промет хране и пића повећан је 3,2 одсто реално. С обзиром на то да су то званични подаци, ту не улази све оно што се код нас пазари у сивој зони, која је, мора се признати, доста развијена.

Ђоговић верује да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду.

– У наредној години нас очекује повећање минималне цене рада, раст зарада у јавном сектору, а и пораст броја туриста. То ће и даље повољно деловати на промет – наводи он.


Сива зона није у статистици

Код нас је куповина свега и свачега на пијацама и бувљацима изузетно популарна. Сива економија у укупном промету учествује око 30 одсто.Ти подаци, међутим, не улазе у статистику, али се може реално претпоставити да је раст промета и већи него што то званична статиститка приказује.


Што се тиче Војводине, а посебно Новог Сада, чињеница да је он сврстан међу десет топ-дестинација које треба посетити обрадовала је Новосађане. Реално, може се очекивати да се раст настави, посебно што следи година када ће Нови Сад бити Омладинска престоница културе.

Знамо да се код нас често одржавају купусијаде, кобасицијаде, ноћни маректи и сличне манифестације. Туристи, и домаћи и страни, ту дођу купују па сврате и у продавницу и ето раста.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести