Због поскупљења минималац окраћао са свих страна

Приликом сваког одласка у радњу, сведоци смо да за исту количину робе плаћамо све више јер на тржишту све свакодневно поскупљује и да су проценти поскупљења велики.
dinar, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Скупље је, практично, све - од намирница до горива, најављено је да би ускоро и струја могла да поскупи, украјинска криза утиче на раст инфлације...

Све је теже прегурати месец и с просечним примањима, па свакако онда не треба ни говорити с чим се суочавају они који раде за минималац, а процењује се да их је у Србији око 400.000. Наиме, минимална зарада износи 35.012 динара и сваки дан све мање вреди, па су синдикати тражили нове преговоре и да се минимална зарада усклађује два пута годишње.

По речима председника Савеза самосталних синдиката Војводине Горана Милића, ССС Србије је још раније изнео такав захтев, али за сада још нема одговора од надлежних.

- Ми смо на седници Социјално-економског савета Србије још почетком године поднели иницијативу да се минимална зарада усклађује два пута годишње - каже председник ШС Војводине Горан Милић. - Због садашње економске ситуације и раста цена то је и те како потребно, а потребно је и да се промени начин утврђивања минималане зараде јер се то колика ће она бити наредне године утврђује у септембру текуће, а на основу параметара из априла. Морају се поштовати и параметри на основу којих се она утврђује, а један од њих је и то да се изједначе минимална зарада и минимална потрошачка корпа, и да је то учињено овогодишњи минималац био би виши.

Да подсетимо, минимална сатница на основу које се обрачунава овогодишња минимална зарада износи 201,22 динара. Утврђена је у септембру прошле године, на основу параметара из априла, када је минимална потрошачка корпа била око 39.000 динара. То значи да је овогодишња мининимална зарада и у тренутку кад је одређена била мања од минималне потрошачке корпе и то за око 4.000 динара.


Најмање новца у коверти у фебруару

Износ од 35.012 динара је просек минималне зараде јер она није иста сваког месеца. Висина минималца зависи од броја радних сати, а најмање новца у коверти је у фебруару, у којем има 160 радних сати, те је минималац 32.195 динара. У јануару, априлу, јулу и октобру, када се ради 168 сати, минималац износи 33.804 динара. У месецима у којима има 176 сати - мај, јуни, септембар, новембар и децембар минимална зарада је 35.414 динара. Највиша минимална зарада је у марту и августу, месецима када се ради 184 сата - 37.024 динара.


Сада је јаз још и већи. Наиме, за сада је познато колико је “тешка” минимална потрошачка корпа за фебруар. По подацима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, тог месеца је за покриће трошкова минималне потрошачке корпа било потребно нешто више од 42.000 динара, па се рупа између минималца и минималне потрошачке корпе раширила на 7.000 динара.

Будући да се раст цена не зауставља, готово да је извесно да ће трошкови живота и даље расти и да ће минимална потрошачка корпа и у марту и у априлу бити виша него што је била у фебруару. Вероватно је и да ће се разлика између висине трошкова за ову корпу и висине минималне зараде још више повећавати, посебно зато што је велико питање колико је реално да ће се минималц за ову годину променити, односно повећати. Наиме, време када се минималац за наредну годину утврђује све је ближе.      

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести