Нове олакшице за отплату кредита дужницима погођеним ковидом

БЕОГРАД: Народна банка Србије донела је нове мере којима се грађанима, чији су приходи у последња три месеца били испод просека Републике, олакшава отплата кредита према банци или даваоцу финансијског лизинга.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)
Такође је прописала услове под којима су банке и даваоци финансијског лизинга у обавези да олакшају отплату обавеза и другим дужницима - пољопривредницима, предузетницима привредним друштвима, који су због пандемије упали у финансијске тешкоће.
 
Извршни одбор НБС је усвојио на данашњој ванредној седници Одлуку о привременим мерама за банке у циљу адекватног управљања кредитним ризиком у условима пандемије ковид-19, као и Одлуку о привременим мерама за даваоце финансијског лизинга.
 
Овим одлукама НБС прописује мере и активности које су банке и даваоци финансијског лизинга дужни да примене у циљу адекватног управљања кредитним ризиком, што подразумева благовремено идентификовање потенцијалних потешкоћа код дужника и предузимање одговарајућих корака.
 
Управо из тог разлога, НБС прописује им обавезу да дужнику (физичком лицу, пољопривреднику, предузетнику и привредном друштву), који услед околности изазваних пандемијом није у могућности да измирује своје обавезе према банци или даваоцу финансијског лизинга, односно који може имати тешкоће у измиривању тих обавеза, на његов захтев, одобри олакшицу у отплати обавеза, наводи се у саопштењу централне банке.
 
НБС је проценила да потребу за олакшицама имају посебно незапослена лица, дужници чији су просечни нето месечни приходи у последња три месеца испод просека зарада у Србији, као и дужници са просечним нето месечним приходима у последња три месеца до 120.000 динара, а чији је нето месечни приход мањи за 10 посто или више у односу на приход пре 15. марта 2020. и чији је степен кредитне задужености, односно оптерећеност месечних примања кредитним и другим обавезама изнад 40 одсто тих прихода.
 
За пољопривреднике, предузетнике и привредна друштва оцењено је да је олакшице у отплати обавеза потребно понудити нарочито дужницима који су у 2020. имали пад пословних прихода, односно промета од најмање 15 одсто у односу на 2019. или је дошло до прекида пословања дужника у непрекидном трајању од најмање 30 дана услед пандемије ковид-19.
 
Такође право на наведене олакшице имаће и дужници који су у доцњи дужој од 30 дана у материјално значајном износу по основу било које обавезе на које се одлука примењује.
 
Поред наведеног, остављена је могућност банкама и даваоцима финансијског лизинга да на образложен захтев дужника, уколико услед других чињеница и околности оцене да је дошло до погоршања финансијског положаја и немогућности измиривања обавеза дужника, одобре олакшице дужнику.
 
Олакшице које су предвиђене одлукама односе се на репрограм и рефинансирање кредита и обавеза из финансијског лизинга, уз одобравање грејс периода од шест месеци и одговарајућег продужења рока отплате тако да месечне обавезе дужника не буду веће од оних из плана отплате пре одобравања олакшица. Током грејс периода, банка обрачунава камату, при чему се дужник, у самом захтеву, опредељује да ли ће плаћати камату током трајања грејс периода или након његовог истека.
 
Други кредитни производи, кредитна картица и дозвољено прекорачење рачуна, могу бити обухваћени олакшицама у складу са овом одлуком, на начин да се одобри кредит за рефинансирање обавеза по основу тих производа уз грејс период од шест месеци, и уговорену месечну отплату при чему се период отплате продужава на начин да месечне обавезе не буду веће у односу на месечне обавезе које би дужник иначе плаћао по том производу.
 
Из НБС посебно истичу да банке, односно даваоци финансијског лизинга не могу наплатити накнаду за предузете мере и активности у складу са одлукама, као ни трошкове које могу имати у вези с тим мерама и активностима, укључујући и трошкове за обраду захтева клијента, осим трошкова неопходних за одобравање потраживања, а које не утврђује банка односно даваоци финансијског лизинга (нпр. кредитни биро или катастар непокретности).
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести