О економским штетама од короне још увек рано говорити

БЕОГРАД: Још је рано говорити о последицама коронавируса на економију Србије, али је јасно да ће бити ефеката, јер ће нека предузећа смањити производњу, а нека је привремено и обуставити, рекао је данас директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић.
miladin kovacevic
Фото: Tanjug (video)

Приликом промоције публикације "Пословање предузећа у Републици Србији, по облицима својине, 2017-2018" он је рекао да ће последице имати предузећа која зависе значајно од увозних компоненти, као пример навео ФИАТ у Крагујевцу и напоменуо да су и фабрике те компаније у Италији обуставиле производњу.

"Трговински ланци су у некој мери сада покидани, јер је у њима пуно учешћа Кине и ка европској и америчкој економији, али окуражује чињеница да Кина излази из епидемије и да ће обновити производњу у пређашњем обиму најкасније до половине априла", рекао је он.

Додао је да ће туризам претрпети ефекте јер се Србија штити као и друге земље забранама уласка са неких територија због заштите од епидемије.

Одлуку НБС да смањи референтну каматну стопу он сматра жељом да се појача ликвидност због штете које ће нека предузећа имати.

"То померање са 2,25 процената на 1,75 процената чини се мало дубље него што је убичајено а иде за тим да се појача ликвидност у околностима када ће нека предузећа имати ограничења или трпети штету због извоза или ће морати да финансирају залихе", рекао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести