Обрадовић: Поносан сам на тендер за бројила

Директор „Електропривреде Србије“ Александар Обрадовић демантовао је данас да је ЕПС на тендеру за такозвана "паметна бројила" радио против интереса домаћих предузећа и поновио да "Електровојводина" неће бити угашена.

 "Ја сам радио за интерес ЕПС-а и за интерес државе Србије, поносан сам на тај тендер и то је успешан тендер", рекао је Обрадовић, за ТВ Б92, коментаришући замерке Савета за борбу против корупције, који је раније саопштио да је ЕПС у корист страних, онемогућио домаћа предузећа да буду понуђачи на том тендеру.Он је најавио да су у четири групе понуда на тендеру за бројила, у њих три присутне домаће компаније.

"Како је онда могуће да смо радили против интереса домаћих предузећа", запитао је Обрадовић и додао да је поштован закон и да је техничка документација за тај тендер рађена у сарадњи са стручњацима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и стручним саветником из Италије који је одобрио техничке стандарде тендера.

Говорећи о Електровојводини, Обрадовић је поновио да се то предузеће неће угасити и да "нема говора о укидању радних места и имовине Електровојводине".
Електровојводина је 100 одсто у власништву ЕПС-а, а ЕПС 100 одсто у власништву државе Србије, тако да је и Електровојводина, која је део ЕПС-а, у власништву државе Србије, а не покрајине Војводине, нагласио је Обрадовић. 

Циљ тих реформи у ЕПС-у управо је да се то јавно предузеће деполитизује, а не да се додатно политизује, рекао је Обрадовић, коментаришући ставове опозиционих политичких партија да се спајањењем Електровојводине са осталим дистрибутивним предузећима ЕПС-а у једно предузеће, отима имовина покрајини Војводини.

Он је најавио да ће до средине јуна бити усвојен финансијски план консолидације ЕПС-а, а до 1. јула прва фаза корпоративизације тог предузећа.  Саставни део тог финансијског плана ће бити и политика цена струје коју ће ЕПС спроводити у наредном периоду, као и политика уштеда, евентуалног смањења броја запослених, висина наплате рачуна за струју, а тај план ће, истакао, је, ући у одговарајући уговор са ММФ-ом и ЕБРД-ом.

Директор ЕПС-а је истакао да ће проценат повећања цена струје зависити од државе, као власника ЕПС-а, односно када Влада Србије тачно каже када ће цена струје у Србији да достигне тржишни ниво и када ће "ЕПС престати кроз вештачку цену струје да субвенционише друге секторе", а ЕПС ће се, како је рекао, томе прилагодити.

Када се усвоји финансијски план за ЕПС онда ће се такође детаљније моћи говорити о ком проценту смањења броја запослених у ЕПС-у је реч.Обрадовић је рекао да је Међународни монетарни фонд (ММФ) током данашњих разговора одао признање Влади Србије за спровођење корпоративизације ЕПС-а, као и ЕПС-у за успешан завршетак зимске сезоне, која је прошла без рестрикција струје, до којих је могло доћи због штете на поплављеном копу у Колубари.ЕПС је, додао је, показно место у преговорима са ММФ-ом за реформе јавног сектора.

Када је реч о увозу угља, до кога је дошло због штете на поплављеном копу у Колубари, Обрадовић је нагласио да није тачно да се уз угаљ једним делом увозило и блато, истакавши да " ни један килограм тог угља, који не задовољава техничких стандарде ЕПС-а није, нити ће бити плаћен.""Никакво блато неће бити плаћено," рекао је он и додао да тендер за ту набавку спроведен у складу са законом.   

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести