Од 1. октобра aдвокати бране и оне који не могу да плате

Грађани Србије слабијег имовинског стања имају доста проблема – један од њих је и чињеница да не могу да плате услуге адвокату када им је потребан правни савет или заступник пред судом.
9-advokati
Фото: Dnevnik.rs

У бољој позицији биће од почетка наредног месеца. Тачно 1. октобра почиње примена Закона о бесплатној правној помоћи. За нови пропис они од којих се помоћ очекује – адвокати –већ су спремни. Тако кажу у Адвокатској комори Војводине. По речима потпредседнице АКВ-а Биљане Бјелетић, у Војводини се за те услуге већ јавило 500 адвоката и све локалне самоуправе су већ покривене. У целој Србији се пријавило 9.000 адвоката.

Основно питање је ко све има право на бесплатне услуге и шта да ради када оне затребају.

9.000 адвоката у Србији пружаће бесплатну правну помоћ

У категорију могућих клијената спадају сви корисници социјалне помоћи и дечјег додатка. Ту су затим лица која  су остала без новца баш због тога што су плаћала правну помоћ и дошла у тежак економски положај. Трећу категорију чине лица из осетљивих друштвених група. Ту спадају инвалиди, деца без родитељског старања, мади пунолетници млађи од 26 година без родитеља, жртве насиља у породици те жртве тровине људима и дискриминације. Право на бесплатну правну помоћ могу остварити и особе које су на обавезном лечењу у психијатријским здравственим установама те особе против којих се води поступак лишења или враћања пословне

500 адвоката у Војводини ће помагати грађанима

способности. Азиланти, избеглице и интерно расељена лица такође имају право на тај вид правне помоћи, као и одрасле и старе особе смештене у установе социјалне заштите те принудно исељене и пресељене. Списак закључују особе које у ванпарничном поступку доказују време и место рођења.

Шта та лица треба да ураде када процене да им је поменута помоћ потребна?

– Уколико некоме из поменутих категорија затреба правни савет, може се обратити директно некоме до адвоката или локалној самоуправи која ће даље помоћи да дођу до адвоката с листе – објашњава потпредседница АКВ-а Биљана Бјелић. – Уколико некоме од лица која имају право на тај вид помоћи треба заступање пре судом, онда је прва адреса локална самоуправа па тек онда адвокати. Односно, у локалним администрацијама биће службеника који ће помагати угроженима да дођу до адвоката са списка


Последњи у региону

Прописе који регулишу поменуту врсту помоћи већ имају све земље у окружењу, а Србија је последња која је донела закон на ту тему. Да би грађане који имају право на тај вид помоћи едуковали о томе како да је остваре, по информацијама које има Адвокатска комора Војводине, надлежни у Министарству правде покренуће кампању. На тај начин ће се та новина представити грађанима и будућим корисницима. То би требало да  олакша пут до тог код нас новог вида помоћи.


Бесплатна правна помоћ финансираће се новцем из буџета Републике Србије и локалних самоуправа те кроз донације. У Министарству правде кажу да се уводи и контрола квалитета бесплатне правне помоћи, а општине су у обавези да формирају службе за пружање бесплатне правне помоћи.

До сада су то право грађани могли остварити преко разних пројеката невладиног сектора, у неким општинама се то показало као добро, али не у свим. То је доста заживело у Панчеву, Суботици и Житишту. Нови Сад већ деценијама има Биро за пружање бесплатне правне помоћи. Сви они ће убудуће морати да прилагоде рад новом Закону.

Д. Вујошевић

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести