Орбовић: Нови власник Гоше највећа енигма

БЕОГРАД: Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић је изјавио данас се још не зна да ли је нови власник Гоше из Смедеревске Паланке у ствари стари власник из Словачке и најавио да ће тај синдикат поново покренути иницијативу да се изменама Кривичног закона предвиди затворска казна за послодавце који не плаћају раднике.
Fabrika
Фото: Tanjug

На питање да ли ће се представник новог власника Гоше данас или сутра, како власници очекују, појавити у Гоши, Орбовић је рекао за РТС да се очекује долазак новог власника, али да се још не зна када ће се он појавити, као и да је 'највећа енигма' ко је нови власник.

Словачка фирма „Жос Трнава“ пренела је 100 одсто капитала и имовине Фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке на компанију „Lisnart Holdings Limited" са седиштем на Кипру.

Кривична одговорност за две неисплаћене плате

Ко је нови власник то је највећа енигма, да ли је нови власник стари власник или је то стварно нови власник и како је тако брзо дошло до промене власништва предузећа, скоро за 24 сата када се десио проблем, казао је Орбовић.
Како даље наводи, тек ће се видети и која је визија тог новог власника за даље функционисање фабрике.

 

Када је реч о Агрокору и 12.000 радника у систему те хрватске компаније у Србији, Орбовић наводи да они сада редовно раде и добијају плате.
Видећемо да ли ће и какве ће бити последице, али сигуран сам да ће држава морати да се умеша, каже Орбовић и додаје да су то добре фирме које имају производ и тржиште.

 

Пре пар година смо покренули иницијативу на Социјално-економском савету да измени Кривични закон тако да се када се не исплате три зараде, а мислимо да је много боље решење две плате, да се кривично одговра. Да се мора завршити затвором или жестоком санкцијом санкционише, али нажалост то тада није прихваћено. Већ на првој наредној седници СЕС-а ћемо покренути ту иницијативу поново, нагласио је Орбовић.

На пример, у Немачкој је предвиђена затворска казна од годину до три године у тим случајевима, а Орбовић истиче да је приликом недавне посете представника Европске конферендације синдиката речено да Србија неће добити зелено светло да уђе у ЕУ ако не буде санкционисала послодавце који је не плаћају раднике.

У штрајк ако плата касни 15 дана

Орбовић је казао да проблем са Гошом већ дуже траје и да је требало радници раније да уђу у штрајк - пошто се сада радницима дугује тридесетак плата.

Он додаје да радници нису знали да им се не уплаћују доприноси и да су мислили да ће се ситуација решити када фирма буде добила послове.

Ако се касни више од 15 дана са платом треба ући у штрајкове да би се спречиле овакве ситуације. Ако се касни два или три месеца, то се после  тешко враћа у нормално стање, нагласио је Орбовић.

Према његовим речима, то је зачарани круг када се неко предузеће приватизује, нови власник га опљачка, па држава га опет преузима да би га поново подигла на ноге ради нове продаје.

Влада Србије донела је јуче Закључак којим се одобравају средства за доделу једнократне помоћи у висини од по 60.000 динара запосленима у привредном друштву Гоша.

Влада је, такође, на истој седници, донела Закључак којим се одобравају средства за оверу здравствених исправа запосленима, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Републички фонд за здравствено осигурање извршиће оверу здравствених исправа, које ће важити наредних шест месеци.        

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести