Ожалошћена породица бивше браће дели имовину ЈНА

НОВИ САД: Коначно је у Београду, у Дирекцији за имовину, одржан  први састанак Мешовитог комитета за сукцесију покретне и непокретне имовине из Анекса А Споразума о питањима сукцесије, којем су присуствовале делегације свих држава бивше Југославије.
1
Фото: Dnevnik.rs

Србија је у јулу ове године упутила позивно писмо представницима свих земаља бивше Југославије с да се у септембру у Београду одржи састанак Мешовитог комитета. Уместо у септембру, састанак, уз пристуство представника свих држава, одржан је ових дана у Београду, а на дневном реду била је расправа о покретној и непокретној имовини, без конзулата и амбасада.

На београдском састанку утврђена је методологија будућег рада која би требало да олакша комуникацију и убрза даљи рад Комитета. Део састанка био је посвећен разматрању досадашњих активности предузетих у циљу припреме и спровођења Анекса А Споразума о питањима сукцесије које је подразумевало излагање чланова делегација држава-сукцесора о питањима из њихове надлежности. Та питања се тичу активности и мера које су предузели надлежни органи држава-сукцесора.

Иначе, то је први пут да се састају комисије и представници држава за Анекс А Споразума. Тај анекс регулише, између осталог, питање оне војне имовине која се у тренутку осамостаљења држава нашла на територији одређене државе. По Споразуму о сукцесији, та имовина припада држави у којој је. Државе настале од СФРЈ прво треба да изнесу шта траже, и то је и била намера овог првог окупљања у Београду.

Представници неких држава насталих од СФРЈ сматрали су да Србија треба да буде домаћин првог састанка управо због тога што су подаци о вредности војне имовине у некадашњој заједничкој држави у Архиву Југославије, који би требало да буде отворен да би се најзад добили подаци о томе шта треба да буде предмет расподеле у сукцесији, као и која је вредност војне имовине некадашње државе. Те податке немају државе настале из СФРЈ јер се војна имовина водила у некадашњем Савезном секретаријату за народну одбрану.


Анекс А споразума

Анекс А Споразума о питањима сукцесије говори о непокретној и покретној материјалној државној имовини СФРЈ, која је представљала део војне индустрије. Чланом 4 Анекса предвиђено је да ће покретна материјална државна имовина СФРЈ која је представљала део војне имовине бити предмет посебних аранжмана између заинтересованих држава-сукцесора, као и да ће информација о вредности те војне имовине бити доступна након реализације посебних аражмана.


Директор српске Дирекције за имовину Јован Воркапић потврдио је да је као представник Србије у Мешовитом комитету и председник Међуресорске радне групе за спровођење Анекса А Споразума о питањима сукцесије, посредством Министарства спољних послова иницирао обавештавање представника држава – сукцесора бивше СФРЈ, као и да је од тих држава тражено да се у што краћем року изјасне о термину састанка и саставу њихових делегација.

– У погледу дела питања који се односе на протокол састанка и наредне кораке, а имајући у виду раније договоре и преузете обавезе, као и чињеницу да ће то бити први састанак Мешовитог комитета, он ће имати консултативни карактер с циљем утврђивања методологије рада самог Комитета, као и почетак расправе о другим отвореним питањима која ће унапредити сарадњу и решавање свих евентуално спорних питања која се односе на примену Анекса А Споразума – најављивао је Воркапић.

На састанку у Београду договорено је да се следећи одржи у наредних шест месеци у Словенији.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести