Пијаце изгледа прележале ковид кризу

Пијачна делатност враћа се на период пре избијања пандемије ковид-19, показало је истраживање Пословног удружења “Пијаце Србије” на основу рада 32 јавно-комунална предузећа чија је делантост управљање пијацама.
pijaca
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Извршни директор ПУ „Пијаце Србије„ Саво Дувњка изјавио је за “Дневник”  да ће јавно комунална предузећа  ову години завршити са приходима из 2019. године, дакле, пре него што је почела пандемија ковида-19 , а да се до тог податка дошло на основу пословања  у девет месеци ове године највећих комуланих фирми у Србији..-Истраживање је спроведено  крајем октобра ове године на узорку од 32 предузећа у чију репрезентативност не треба сумњати јер комуналне фирме учесници истраживања имају више од 50 одсто тржишног удела у пијачној делатности у Србији,  располажу са око 34.000 продајних простора на којима послује око 8.000 пољопривредних газдинстава, више од 4.000 предузетника и око 700 предузећа.

Дувњак је навео да комуналне фирме чланице  Пословног удружења “Пијаце Србије”, међу којима су највећа предузећа  ове делатности  из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Панчева, Суботице, Чачка, Ваљева, имају просечну реализацију деветомесечног финансијског плана од 81,74 одсто што наговештава да ће резултат до краја године бити у оквирима прихода остварених 2019. године, односно пре пандемије Цовид-19.


Помоћ око фисклизације

Дувњак је навео да  Пословно удружење”Пијаце Србије” прелазни период за примену Закона о фискализацији од  1.новембра 2021. до  30. априла 2022. године корисити да закупцима продајних простора на пијацама који су обвезници е-фискализације, олакша припреме за пословање у складу са новим законским прописима.

- У сарадњи са надлежним државним органима радимо на подели информативног материјала и едукацији предузетника који послују на пијацама. То се првенствено односи на предузетнике који имају регистроване трговачке радње, а на пијацама продају различите врсте робе широке потрошње, туђе домаће пољопривредне производе или воће и поврће из увоза, те имају обавезу евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја.

Од обавезе евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја изузета је само продаја сопствених пољопривредних производа на пијачним тезгама биљног И животињског порекла на мало , као И закпуци тезги који се бавес траим И ументичким занатима ,односно посовима домаће радиности – нагладио је Дувњак.


- Да је почео  благи опоравак пијачне делатности говоре и  подаци о просечној искоришћености капацитета од 67,6 одсто што је за 2,2 одсто више у односу на 2020. односно за 0,1одсто  у односу на 2019. Годину –истакао је извршни директор Саво Дувњак .

Осим питања како ће јавно комунална предузећа завршити пословну 2021.годину у истраживању су комуналци одговарали и на питања  у вези  конкуренције,инвестиција И будућности пијачне делатности .

- Са просечном оценом од 3,6 (у распону од 1 до 5)  учесници истраживања се слажу да је конкуренција других облика трговине највећа опасност по будућност пијачне делатности. На другом месту, са просечном оценом од 3,3 су фискализација и старосна структура корисника услуга, а на трећем низак ниво улагања у пијаце са просечном оценом од 3,1. 

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести