По квaлитету путева Србија на 100. месту, а ЦГ на 88.

ПОДГОРИЦА Последње истраживање Светског економског форума (WЕF) о квалитету путева рангирало је Црну Гору на 88. место, са 3,5 поена на листи од укупно 137. земаља, док је Србија на 100. месту, а Хрватска је,као најбоља у региону, на 19. месту на листи од укупно 135 земаља.
autoput automobili
Фото: Tanjug (D. Aničić, arhiva)

Од земаља региона, Србија је, упркос све широј мрежи ауто-путева, заузела 100. место са 3,2 поена, а гора је једино Босна и Херцеговина, која је заузела 109. место са три поена, пренео је ЦДМ.

Од свих држава у окружењу путна мрежа најбоља је у Хрватској која се налази на одличном 19. месту на табели, с оценом 5,5. Словенија је рангирана на 51. месту са оценом 4,4.

Путеви у Црној Гори су, по општем мишљењу, бољи него претходних година, захваљујући реконструкцији и проширењу капацитета најпрометнијих деоница.

Последњих година се доста уложило у путне правце према мору, пре свега у побољшање магистралног пута Подгорица – Цетиње и Цетиње – Будва. Такође је проширен и улаз у Подгорицу из правца Голубоваца, а недавно је завршен и дуго очекивани булевар на излазу из Главног града према Цетињу.

Санирано је и више критичних тачака на северу земље, а највећи радови тренутно се одвијају на путном правцу од Никшића до Вилуса. Та деоница биће проширена у дужини од око 20 километара.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести