Почела изградња новог пристана у Апатину

АПАТИН: Изградња новог пристана за путничке бродове у Апатину иде планираним током, а директорка Јавног предузећа за управљање путничким пристаништем и марином Љиљана Крец каже да очекује да ће све бити готово у року и да ће на пролеће пристан примити и прве бродове.
apatin
Фото: Дневник (В. Фифа)

– Јавна набавка за извођача радова је завршена и обавили смо јавну набавку за надзор, тако да је почела израда конструкције у просторијама фирме која је победила на конкурсу, те се на обали за сада не виде никакви радови – навела је Љиљана Крец. – Очекујемо да ће све бити готово у року, а за Апатин пристан ће бити веома значајан зато што нам поново отвара могућности које су нам 2017. године, услед леда, укинуте.

Она је подсетила на то да је за нови пристан Министарство трговине, туризма и телекомуникација обезбедило 25 милиона динара, док је укупна цена посла око 43 милиона динара.

– Покушаћемо да се, чим пристан буде готов, вратимо на мапу туристичких крузера. Сада је једна фирма која се бави крузингом основала подружницу у Апатину, што је за нас веома значајно јер аутоматски можемо привући, не само крузере те фирме већ и крузере комапнија с којима они послују. Тако да је инвестиција коју је Министарство одобрило и тако помогло граду за нас веома значајна – истакла је Љиљана Крец.

По њеним речима, нови пристан за велике путничке бродове биће конструисан с већом стабилношћу и појава леда на Дунаву не би смела да га угрози као претходника.

– Пристан ће бити на истом месту где и стари, али је урађено ново скенирање воде и могућих опасности, те стручњаци са сигурношћу тврде да се таква катастрофа више не би могла поновити. Таква количина леда и такав налет који је однео претходни пристан, деси се једном у 200 година – закључила је Љиљана Крец.     

С. Кр.

Пројекат „Апатинска хроника“ реализује ДВП продукција, а суфинансира општина Апатин. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести