Почиње трећи сајам „Наука за привреду“

Сајамска манифестација „Наука за привреду“, која се организује по трећи пут, почиње у четвртак, 5. децембра, речено је на конференцији за новинаре која је тим поводом организована на Новосадском сајму.
Sa konferencije za novinare povodom sajamske manifestacije „Nauka za privredu“ Foto:Pokrajinska vlada
Фото: Са конференције за новинаре поводом сајамскеманифестације „Наука за привреду“ Фото:Покрајинска влада

 Сајам се одржава на иницијативу Покрајинске владе, а реализује у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност, Универзитетом у Новом Саду и Привредном комором Војводине.

Према речима покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зорана Милошевића, фокус ове манифестације је на ономе шта академска заједница може да уради за нашу привреду, јер то данас представља пандан социјалној економији – економији запошљавања – у којој смо успешни, јер Србија данас има 9,5 процената незапослених.

„Наша економија вапи за иновацијама и новим технологијама, а потпуно сам уверен да Универзитет у Новом Саду у томе може помоћи. Ове године манифестација је посвећена дигитализацији, као платформи комуницирања науке и привреде“, нагласио је секретар Милошевић и додао да се она огледа у два сегмента.

„Реч је о интерној дигитализацији, која подиже квалитет високог образовања. То је онај уобичајени техничко-технолошки аспект рада факултета, где је важно да све стручне службе функционишу на битно другачији начин, како би и настава била дигитализована, а сваки наставник учинио више у области видљивости своје научно-истраживачке продукције. Наравно, ту је и администрација која се односи на студенте, као што су е-службе, е-настава и е-индекс“, казао је Милошевић и нагласио да други сегмент има везе са екстерном дигитализацијом, која се односи на дигитална решења за успешно повезивање науке и привреде и која су ове године у пуном фокусу Сајма „Наука за привреду“.

„Желели смо да покажемо који су потенцијали академске заједнице интересантни за привреду и да успоставимо конкуренцију, која се заправо огледа у квалитету Универзитета, а то су интернационализација и хуманизација“, закључио је Милошевић.

Проректор за науку Универзитета у Новом Саду проф. др Стеван Станковски истакао је да ће на овогодишњој манифестацији бити приказано 25 дигиталних решења, која су већином потекла са факултета тог универзитета, али и института и приватних универзитета.

„Ако погледамо структуру дигиталних решења која ће бити представљена, можемо закључити да су она тако оријентисана да се могу применити у малим, средњим и великим предузећима. Различита су по структури, што значи да се могу примењивати како у индустријским, тако и у неиндустријским апликацијама, као што је образовање“, рекао је проректор Станковски.

Ове године први пут ће бити додељена признања за најбоља дигитална решења. Жири у којем су представници Секретаријата, Универзитета и Новосадског сајма донеће одлуку о три најуспешнија тима, чије ће чланове Новосадски сајам наградити путовањима.

Такође, учесницима Сајма биће представљена и платформа са отвореним приступом научним и уметничким резултатима рада свих факултета и института Универзитета у Новом Саду на адреси: open.uns.ac.rs, а организују се и директни састанци, који се могу заказати на платформи naukazaprivredu2019.talkb2b.net.

Врата Новосадског сајма биће отворена 5. децембра од 10 до 17 сати, а улаз је бесплатан.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести