Афричка куга свиња у Србији: Заражено 90 дивљих и 48 домаћих грла

НОВИ САД: У Србији је од почетка године потврђено 90 случајева афричке куге код дивљих свиња и 48 случајева код домаћих на подручју шест округа, саопштила је Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА).
svinje
Фото: pixabay.com

Регистровани су случајеви, како је наведено, у Борском, Зајечарском, Браничевском, Нишавском, Пиротском и Јабланичком округу.

Забележено је до јуна ове године 138 случајева афричке куге свиња, а током 2021. идентификовано је укупно 272 случајева.

ЕФСА спроводи кампању против афричке куге свиња трећу годину заредом и поручује да су рано откривање, превенција и пријављивање кључни за сузбијање заразе.

Ове године биће реализоване нове пилот активности у Србији, Бугарској, Пољској и Румунији, где је ситуација са АКС посебно тешка, наводи се у саопштењу.

Извршни директор Европске агенције за безбедност хране Бернхард Урл рекао је да је афричка куга свиња веома заразна болест која се шири у регионима нашег континента који раније нису били погођени.

Он је додао да је ширење заразе глобална претња, која је резултирала великим губицима за индустрију свиња у Европи и шире.

Усмерена на југоисточну Европу, кампања се реализује у партнерству са локалним институцијама и тренутно се одвија у 18 земаља, Србији, Албанији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Хрватској, Чешкој, Естонији, Грчкој, Мађарској, Летонији, Литванији, Црној Гори, Северној Македонији, Пољској, Румунији, Словачкој и Словенији.

Пољопривредници, ветеринари и ловци чине циљну групу кампање, јер имају важну улогу у саветовању узгајивача о биосигурносним мерама на фарми.

Афричка куга свиња (АКС) је вирусна болест која погађа домаће и дивље свиње. Овај вирус није опасан по здравље људи.

Будући да нема вакцине, ширење може да доведе до клања и убијања великог броја свиња које се узгајају на фармама у угроженим областима.

Прва епидемија АКС у Србији код домаћих свиња појавила се 29. јануара 2021. године у општини Алексинац, а током те године било је захваћено девет округа са домаћим свињама (Пиротски, Борски, Нишавски, Поморавски, Расински, Зајечарски, Браничевски, Подунавски и Јужнобанатски). АКС се проширила и на популацију дивљих свиња у седам округа (Пиротски, Борски, Нишавски, Зајечарски, Браничевски, Јужнобанатски и Пчињски), што је резултирало са укупно 272 случаја током 2021.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести