АГРАРНИ БУЏЕТ ЗА 2020.  Субвенције 900 милиона веће

У аграрном буџету догодине биће 900 милиона више новца него што је било предвиђено ове године.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto: F. Bakić
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото: Ф. Бакић  

Предлог буyета Србије за наступајућу 2020. годину није још стављен на дневни ред Скупштине Србије, али је министар пољопривреде Србије Бранисла Недимовић за „Дневник” појаснио у којем смеру држава наредне године планира да шири развој пољопивреде као важне окоснице у развоју домаће економије. 

По његовим речима, аграру ће бити на располагању 52 милијарде динара, а од те суме безмало три четвртине отићи ће за субвенције – 35,6 милијарди динара, што је чак 900 милиона више него 2019.

– И догодине ће пољопривредници који обрађују до 20 хектара добјати по 4.000 динара за сваки хектар и 1.200 динара за гориво по хектару – казао је Недимовић, и скренуо пажњу на то да нема потребе да та субвенција буде већа јер држава има друге мере, у виду давања бесповратног новца за унапређење газдинстава, који могу добити сви паори под условом да имају регистровано пољопривредно домаћинство. Догодине ће у аграрном буџету бити безмало три пута више новца за произвођаче органске хране и за винаре него ове године.

На предлог сточара из Баната, уместо 25.000 динара, сточари ће за краве добити 40.000

На предлог сточара из Баната, уместо 25.000 динара, сточари ће за краве добити 40.000. Ради унапређења сточарства, догодине ће држава субвенционисати кредите за сточаре и у том погледу на конкурсе ће моћи да се јављају не само носиоци газдинства већ и њихови чланови.

Наредне године отићи ће се корак даље јер се припрема закон о очекиваним ценама за 20 пољопривредних производа, који би, по министровим најавама,  требало да буде изгласан у Скупштини Србије крајем јануара.

Фото: Производња паприка Фото: С. Шушњевић

– Очекивана цена треба да буде информативног карактера да би  земљорадници знали да планирају производњу од године до године, бар када су у питању ратарске културе – пшеница, кукуруз, сунцокрет, соја, док за друге производе, попут свињског меса, пилетине, јагњетине и јунетине, који такође улазе у поменутих 20 пољопривредних производа, треба да послуже као информација о томе има ли интереса упустити се у тов животиња, који захтева дужи период од године.


Очекивана цена је променљива

Министар Недимовић појаснио је за „Дневник” да очекиване цене никако не значе да ће пољопривредни производи имати једну цену која се неће мењати. Напротив, подвукао је, цене ће варирати и зависити од тржишних кретања на иноберзама.

– Пољопривредници ће моћи да прате берзанска кретања и спрам њих праве планове будуће производње, али и да тргују, поготово што држава отвара нова тржишта, донедавно недостижна домаћим  пољопривредницима – истакао је Недимовић.


Наша земља, подсетио је Недимовић, поднела је захтев за чланство у Међународном житарском савету и када постанемо чланица, моћи ћемо да квалитетно планирамо предстојећу годину превасходно што се цена житарица тиче.

– Савет објављује информације о кретањима цена житарица у предстојећој години, а наша земља већ има неколико сертификата за извоз житарица и договорен извоз пшенице за Египат, а сунцокрета и сунцокретовог уља за Турску. Треба да буде завршен и сертификат за извоз кукуруза у Кину, па ето разлога да домаћи пољопривредници мисле о томе шта вреди сејати и на којим површинама. Поготово што је тржиште ЕУ и даље једно од најзначајнијих купаца наших житарица, а поготово соје.

Министар Недимовић је посебно подвукао да су с Предлогом закона о очекиваним ценама, као и о томе ко се може бавити откупом пољопривредних производа прошли расправу међу пољопривредним удружењима јер, како је подвукао, регулатива се и доноси на њихове захтеве, да би били на известан начин осигурани у погледу сетве, сточарства, воћарства и повртарства.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести