„АГРОПРОФИТ” Размена за кукуруз или откуп јунади уз премије

Товно говедарство у Србији, које је у последњој деценији у великој експанзији, ових дана трпи велике ударце јер се на тржишту створио огроман вишак јунади.
Na tržištu se stvorio ogroman višak junadi Foto:privatna arhiva
Фото: На тржишту се створио огроман вишак јунади Фото:приватна архива

По непотпуним подацима, таквих грла је око 12.000, од чега половина „излази из класе” јер ће ускоро, ако не буду откупљена, прећи 650 килограма. То се, очекивано, одразило на цену. Минулих дана, кланичари су холштајн расу плаћали 1,2 евро по килограму живе ваге, а накупци за квалитетне сименталце давали 1,5 евро, без обезбеђивања папира за премије. На тржишту, цена у последње време није прелазила 1,8 евра, уз плаћање за 60–90 дана. Такви износи и рокови су, сматрају сточари, понижавајући, терају их у губитке и одустајање од те гране говедарства. Посебно их иритира податак да се цена јунетине у месарама формира као да је откупна цена јунади 2–2,1 евра/кг. 

Због свега наведеног, производна група „Агропрофит” је о таквом стању ствари обавестила државу и од ње затражила помоћ. Поменуто удружење је изнело два конкретна предлога о томе како се проблеми у товном говедарству могу превазићи.


Данак корони и малој потрошњи

Влада мишљење да домаћи говедари плаћају данак овосезонском краху туризма у Шпанији, Грчкој и Турској, изазваном пандемијом коронавируса. Не раде ресторани, хотели, угоститељски објекти, због чега је извоз јунади у те државе стао. Такође, Срби су традиционално мали потрошачи говедине, статистички свега око 4,5 килограма по глави становника годишње.


– Прва варијанта је размена 6.000 јунади просечне тежине 600 килограма за меркантилни кукуруз, килограм живе јунади за 17 кила кукуруза, нови род, цена 13 дин/кг – објашњава председник Удружења „Агропрофит” Чедомир Кецо. – По нама, друго решење је боље од првог, а то је да купац исплаћује одмах свој део, држава ванредни подстицај, а премије према плану буyета. У тој варијанти би се преузело 8.000 јунади по 1,65 евра, с ПДВ-ом по килограму живе мере. Газдинства би за тај број јунади добила редовну премију од 15.000 динара по грлу и ванредну премију од 30.000 динара – навео је Кецо.

Рачуница „Агропрофита” каже да би у првој варијанти државу помоћ  одгајивачима товних говеда коштала нешто мање од седам и по милиона евра, а у другој износ би незнатно прешао два милиона евра. У поменутом удружењу подсећају на то да није реткост да државе у сличним ситуацијама интервенишу и спасавају своје фармере, а јучерашње информације из Министарства пољопривреде кажу да ће држава пробати да нађе прихватљиво решење. 

Д. Кнежић

 

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести