Арапски новци за заливање 20.000 хектара

„Наредних дана почеће радови на изградњи четири система за наводњавање у Војводини из кредита УАЕ, којим ће бити покривено више од 20.000 хектара пољопривредног земљишта у покрајини, што ће омогућити сигурну и безбедну производњу“, изјавила је  в. д. директора Републичке дирекције за воде Наташа Милић.
navodnjavanje, ilustracija
Фото: Илустрација

Она је рекла ће радови у Војводини трајати од седам до 12 месеци. Најавила је и да ће од кредита из УАЕ такви системи за наводњавање бити изграђени у централној Србији, а то ће све, каже, омогућити наводњавање од 10 до 15 одсто земљишта у Србији.

Изградња система за наводњавање у Србији, којих ће у Војводини бити 11, финансирају се кредитом од око 100 милиона долара који је од УАЕ Србија узела пре две и по године по каматној стопи од један одсто на годишњем нивоу.

„Осим Војводине, као главне пољопривредне регије, радићемо системе за наводњавање и у централној Србији. У првој фази из кредита Фонда Абу Даби биће укључена три пројекта, и то у Мачви, Чачку и Панчевачком риту. Они ће омогућити и унапредити повртарску и воћарску производњу које у централној Србији имају примат“, казала је Наташа Милић.


Прво до великих система

На питање да ли ће пољопривредницима бити лако да воду од система доведу до својих њива, Наташа Милић је објаснила да прва фаза подразумева довођење воде до комплекса који ће се наводњавати.

„У првој фази изградње система за наводњавање користи се трећина новца и кредита које су одобрили УАЕ, али су активности на изради нове пројектне документације одмакле“, казала је Наташа Милић, и додала да очекује да следеће године буде повучена нова транша кредита.

Пошто углавном велике компаније могу да приуште себи велике системе, она каже да ће у наредном периоду законодавне активности омогућити да наводњавање буде доступно и малим произвођачима. Наводи да је укрупњавање парцела важан фактор да би се постигли максимални резултати, и напомиње да су повртарске и воћарске културе најисплативије за наводњавање.


Она је додала да је циљ да постигнемо што већи проценат наводњавања, те да је у првој фази развоја система за наводњавање повучена трећина укупне своте.

„Максимално смо интензивирали активности на изради пројектне документације, која ће нам у наредном периоду омогућити да за нове системе припремимо добијање грађевинске дозволе и повлачење нових средстава из Фонда Абу Дабија да бисмо достигли тих 10 до 15 одсто површина које се наводњавају системима за наводњавање“.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести