Бачкопаланачка сладара: Јечам 18,60 динара без ПДВ-а

НОВИ САД: Борислав Аралица, директор Фабрике слада "Soufflet" Србија ДОО у Бачкој Паланци јуче је за "Дневник" саопштио да је овогодишња цена килограма озимог јечма утврђена да износи 18,60 динара без ПДВ према онима са којима је ова фабрика уговорила производњу, односно потписала уговор.
jecam
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Сазнали смо да од тога како су организитари производње склапали уговоре са ратарима зависи и износ коначне цене јечма за произвођаче.

По његовим речима упоредо са жетвом која, очито касни због временских прилика, врши се обрачун и једном недељно врши исплата. По речима агронима ове фабрике слада до сада је завршено више од две трећине жетве на близу 20.000 хектара колико је прошле године уговорено. Откуп јечма врши се на 14 откупних места у целој Војводини, а упоредо се свакога дана у силосе у Бачкој Паланци довози јечам прошлогодишњег рода од кога ће се још подуго производити писвски слад намењен највећим домаћим пиварама, али и купцима у суседним државама. Предвиђено је да бачкопаланачка сладара овога лета откупи око 90.000 тона јечма и произведе око 70.000 тона пивског слада. Треба подсетити да је прошле године килограм озимог јечма организаторима производње плаћан 17,30 динара без ПДВ.

Када је реч о роду овдашњи агрономи кажу да је рано говорити о неком просечном приносу, али је извесно да је шаренолик. Кажу да, тамо где постоје и где су коришчени заливни системи у време велике суше, комбајни навру чак и преко осам тона по хектару, али има парцела где се по хектару накоси једва четири тоне јечма. Таква неисплатива производња, углавном се остварује на слабије квалитетним земљиптима, односно на слатинастим и песковитим њивама. Сигурно је да ће јечма и пивског слада бити довољно за домаће потребе па ће преостати и за извоз, а квалитет зрна је заодовољавајући.

М. Суџум

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести