Брнабић: За сада нема поскупљења сунцокретовог уља

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да у буџету Србије има довољно средстава да се пољопривредницима исплате субвенције које су договорене и да за сада неће бити поскупљења сунцокретовог уља.
ulje, Dnevnik/Aleksandra Erski
Фото: Дневник/Александра Ерски

Брнабић је рекла да вести о поскупљењу уља шире "тајкунски медији", незадовољни због ушпешних договора између владе и представника пољопривредних произвођача.

Захвалила пољопривредницима на сарадњи и спремности да се дође до договора, те подсетила на резултате тих састанака.

Нисмо испунили све захтеве, јер никада није могуће испунити све захтеве, али нашли смо компромис, а то је цена сунцокрета од 73 динара по килограму, казала је премијерка за ТВ Прва.

Истакла је да су договорене и додатне субвенције за гориво од 20 динара за 50 литара, како би се и ту смањили троскови производње пољопривредних произвођача.

Такође, навела је да ће се подићи премија за млеко са 10 на 15 динара, што ће важити за један квартал у 2022. години, када ће се поново преговарати са и са млекарима и стоочарима.

Брнабић је оценила да су договори са пољопривредницима обезбедили јединство и унутрашњу стабилност пред изузетно тешке разговоре председника Александра Вучића у Бриселу.

Објаснила је да је лично замолила пољопривреднике да разговарају читаву ноћ и да се до решења дође у рекордном року, како их неко из иностранства не би злоупотребио за дестабилизацију земље.

Циљ стабилизација производње струје, не рестрикције

Премијерка Србије истакла је да влада улаже напоре да се стабилизује производња електричне енергије у земљи и да се обезбеде довољне резерве струје, како не би било рестрикција.

Додала је и да је циљ да се уштеда електричне енергије реализује по плану пре кризе, односно да се спроводе мере енергетске ефикасности.

Подсетила је, гостујући на ТВ Прва, да је Министарство рударства и енергетике покренуло субвенције за замену столарије, врата и прозора, као и замену фасаде, како би се подигла енергетска ефикасност.

На питање да ли ће мере штедње подразумевати да се гаси украсна расвета на улицама, како што је то случај у Северној Македонији, премијерка је казала да много туриста посећује Београд за празнике управо јер је један од најлепших и најсветлијих градова, те да би таква одлука штетила туризму.

Изразила је наду да Србија неће бити у ситуацију да спроводи драстичне мере штедње.

Када је у питању најављено поскупљење струје од 6,5 одсто без пдв-а, премијерка је поручила да се то неће драстично одразити на кућни будзет грађана, с обзиром на то да је држава обезбедила раст плата и пензија, али и повећање минималне зараде.

Објаснила је да је наша змља остварила велики напредак тиме што постепено прелази на зелену енергију, али да је енергија која се добија из ветра, сунца и хдроелектрана много скупља него она добијена из термоелектрана.

Ми имамо инсталисаних нешто више од 400 мегавата из ветра, око 10 мегавата из сунца и нешто више од 150 мегавата од малих хидроелектрана, али је накнада коју плаћамо за зелену енергију морала да се повећа, што будемо имали више зелене енергије, то ће и цена електричне енергије бити скупља, навела је премијерка.

Такође, додала је да је најављено поскупљње свакако и усклађивање са инфлацијом.

Према њеним речима, држава балансира да поскупљења буду минимална и да не утичу на куповну моћ грађана.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести