Бугарски: Откупна цена млека да буде 43 динара, а не 30

Произвођачима млека никако да крене набоље. Већина сада опстаје захваљујући кредитима, али је питање докле ће бити тако јер, осим што им не одговара откупна цена млека од 38 динара, суочавају се и с последицама лањске суше.
д
Фото: Приватна архива

Многи фармери кубуре с храном за говеда које нема довољно па им и то представља оптерећење више јер у недостатку вишка новца, додатно се кредитно задужују да би купили луцерку, док силаже мање-више сви имају. 

Председница Централне асоцијације произвођача млека Војводине  Сања Бугарски каже да би откупна цена литра млека требало да буде од 43 динара навише, али за ту повишицу прерађивачи неће ни да чују.

– На великим смо губицима јер већина млекара плаћа литар 30 динара, угледајући се на цену те намирнице на европском тржишту, где је откуп млека појефинио од када је ЕУ увела санкције Русији и забранила извоз млека у Русију.

На великим смо губицима јер већина млекара плаћа литар 30 динара угледајући се на цену те намирнице на европском тржишту (Сања Бугарски)

По речима Сање Бугарски, збивање на инотржишту лоше утичу и на домаће млекарство, али нашем млекарству шкоди и то што има доста увозних млечних производа из ЕУ, и што домаћи кондитори увозе млеко у праху далеко јефтиније од нашег. Уз то, српски сточари немају правих повластица, као што то имају фармери у ЕУ, где, између осталог, сточари добијају подстицај у гориву, такозвани зелени дизел, који је потребан и овдашњим сточарима.

– Очекује се да ће због ниже откупне цена млека у ЕУ, али и осталог, фармери почети да одустају од говедарства и да, поготово они с десетак крава, од млекарства дигну руке. У Хрватској је после увођења санкција Русији, цена млека драстично пала па је око 2.000 фарми затворено – каже Сања Бугарски, наводећи да је лане Србија имала 250.000 уматичених крава. – То су оне у легалним токовима, с педигреом. Али имамо и оне које нису уматичене, а чије се млеко и сир продају по пијацама и од кућа. 

Када већ Асоцијација произвођача млека не може да утиче на цену млека у Европи, председница наводи да ће покушати да, с друге стране, заштите фармере.

– У намери да фармерима буде боље, између осталог, предложили смо измене Закона о сточарству који ће бити у априлу у српском парламенту, а током ове године пред посланицима наћи ће се и измене Закона о ветерини, чије садашње одредбе су више прилагођене ветеринарима него сточарима.

По речима председнице Централне асоцијације произвођача млека у Војводини, промене у регулативи о сточарству везане су за послове које сада ради бројна администрација распоређена у стручним службама по канцеларијама, а убудуће буду део обавеза фармера, асоцијација и удружења.


Нелегални објекти сметња за ИПАРД

Националне мере у сточарству за сада се огледају у подстицајима само фармерима са стадом до 20 крава, који, како каже Сања Бугарски, могу за све да аплицирају.

– Фармери с више од 20 крава моћи ће да конкуришу за новац код ИПАРД-а, али им на том путу стоје бројни услови, од којих је један да имају легализоване објекте, што представља велики проблем јер тај услов ретко који фармер испуњава – каже она.


– Стручне службе неће бити укинуте, али ће пребројавање грла, вођење евиденције о квалитету млека, осемењавању, телењу… водити фармери, асоцијације и удружења, далеко јефтиније од садашњег ценовника по којем раде стручне службе, узимајући чак половину износа субвенције од 25.000 динара коју сточари добијају од државе по уматиченом грлу краве. Измене Закона о сточарству треба да донесу и да осемењавање убудуће раде фармери уз претходну обуку – наводи Сања Бугарски.

Она каже да би за месец дана фармерима на кућну адресу требало да стигне флајер у којем ће бити прецизно обавештени о томе које услуге могу наплаћивати ветеринарске станице и по којој цени.

– У случају одступања од ценовника, фармерима ће бити на услузи број телефона и адреса е-поште за пријаву неправилности. У таквим примерима на лице места уз Ветеринарску инспекцију ићи ће и Финансијска инспекција – истакла је Сања Бугарски.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести