Чадеж: Мере сачувале МСП, на реду су велике компаније

ЧАЈЕТИНА: Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж оценио је да је за даљи опоравак и раст српске економије посебно важна подршка, и државе и коморе, великим предузећима која су протеклих месеци током пандемије проблеме решавала углавном својим средствима и сопственим снагама.
meso sunka
Фото: pixabay.com

Ако не буде било мера којима ћемо сада помоћи великим предузећима, ако не постоји тржиште, ако не подстичемо тражњу, ако им не помогнемо да дођу до нових послова у земљи и свету, ни мали као њихови добављачи, део њиховог ланца и система, неће преживети, оценио је Чадеж приликом посете компанији "Златиборац".

Мере које је држава протеклих месеци предузела, оценио је Чадеж, одржале су економски систем Србије, сачувале мала и средња предузећа од пропадања, али на ред је, каже, дошла и подршка великима, и то заједничким ангажовањем Владе и коморе, у комуникацији са владама других земаља, каже се у саоопштењу ПКС.

Морамо им помоћи циљаним мерама које ће им олакшати пословање и у земљи и иностранству, подстицати тражњу, отклањати препреке за наставак извоза на већ освојеним тржиштима и отварати врата нових, помоћи им у организацији дигиталних сусрета са партнерима из света, у ситуацији када су сајмови отказани и могућности за директну комуникацију привредника ограничене, сматра председник ПКС.

Чадеж је најавио скоре разговоре, већ следеће недеље, са Црном Гором, која једина у региону још држи блокаду на увоз месних производа иако је афричка куга ођављена, као и са Косовом, око решавања старог проблема усклађивања ветеринарских сертификата за месо и месне прерађевине.

Важно је, рекао је, и да држава и комора заједнички помогну повратак наших компанија пуним капацитетом на руско и белоруско тржиште, као и да се убрза сертификација извоза на кинеско тржиште, чиме би се одблокирао велики тржишни потренцијал за извознике у индустрији меса и месних прерађевина.

Помажући у решавању таквих проблема великих компанија попут "Златиборца" , помажемо целом ланцу њихових добављача, од произвођача сировина, до креативне индустрије која ради на дизајну производа, нагласио је председник Привредне коморе Србије.

Изразио је посебно задовољство што је "Златиборац", упркос свим проблемима протеклих и ове године, од афричке куге, преко регионалних баријера до пандемије, у јулу и августу вратила своју продају на ниво пре короне.

Такође и то што ће та компанија бити део акције "Стварано у Србији", кандидовати своје производе за жиг "Чуваркућа" и учествовати у програму "Моја права плата", за које су заинтересоване све компаније са којима је у Златиборском округу претходних дана разговарао, од "Сирогојна", "Матиса", до компанија из "Алко групе" Мирољуба Алексића.

Потврђујући интересовање "Златиборца" за учешће у овим програмима који подстичу домаћу производњу и продају домаћих производа и ново запошљавање, генерални директор Душан Кнежевић истакао је досадашњу добру сарадњу са Привредном комором Србије и подршку коју привреда има од своје пословне асоцијације.

Привредна комора Србије, од доласка господина Чадежа на њено чело, постала је јака потпора привредницима и бавећи се пуним капацитетом својим послом израсла је у ефикасан сервис и велику подршку компанијама појединачно и привреди у целини, рекао је Кнежевић, наводи се у саопштењу.

Подсетио је посебно на помоћ током пандемије, од дневних информација, преко решавања проблема у текућем пословању, подршке реализацији извозних послова до ангажовања у успостављању зелених коридора.

Уз подршку коморе, сопственим снагама, реорганизацијом и прилагођавањем новонасталим условима, посебно у производном процесу, успели смо да сачувамо здравље наших запослених, да сачувамо радна места, као и да обезбедимо континуирано и квалитетно снабдевање наших потрошача и купаца у земљи и региону, нагласио је Кнежевић.

Мере владе оценио је значајним за очување ликвидности, али и објаснио да “Златиборац” није користио директну помоћ у виду минималне зараде, не оптерећујући буџет и дајући тако шансу другим, мањим и угроженијим компанијама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести