Цена кукуруза у САД близу десетогодишњег рекорда

ЊУЈОРК: Цена кукуруза на терминском тржишту у Чикагу за џак од 25,4 кг (бушел кукуруза) премашила је 8,0 долара први пут у последњих скоро 10 година, приближавајући се рекордном нивоу због страха од поремећаја у глобалној понуди.
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

Уговори за испоруку кукуруза у наредном периоду (фјучерси) склапају се по цени од 8,04 долара за бушел (25,4 кг), вишој за 2,6 процената, јер сукоб у Украјини, која је један од водећих светских произвођача ове житарице, не показује знаке попуштања, извештава "Блумберг".

Цене кукуруза у САД нису биле на нивоу од осам долара за бушел још од септембра 2012, након разарајуће суше која је десетковала приносе на америчком средњем западу, када је цена достигла историјски рекорд од 8,49 долара по бушелу.

Изгледе глобалне понуде кукуруза угрозио је напад Русије на Украјину који је пореметио пољопривреду и трговинске токове у том региону, који у укупном светком извозу учествује са око једном петином.

Додатну бригу представља пролећна сетва. Наиме, раст цена ђубрива помрачује изгледе сетве у Сједињеним Државама, које су највећи светски произвођач кукуруза.

Поред тога, наредни род кукуруза у Украјини могао би да буде мањи за скоро 40 одсто у односу на прошлу годину, према процени украјинског удружења за житарице.

Амерички фармери намеравају да посеју више соје него кукуруза ове године, што је тек трећи такав случај у историји САД-а, јер их рекордне цене ђубрива приморавају да се одрекну узгоја житарица које су скупе, додаје "Блумберг".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести