Четвртак "дан Д" за ПКБ, ко ће бити нови власник?

БЕОГРАД: У четвртак ће бити познато ко је једини понуђач за куповину ПКБ-а и његових зависних привредних друштава и да ли ће држава прихватити једину пристиглу понуду.
pkb
Фото: Tanjug

Две компаније су откупиле продајну документацију, понуду је доставила само једна, а држава по закону има могућност да након отварања понуде у четвртак у 12 часова у Министарству привреде настави даље преговоре са понуђачем, понуду прихвати, или одбије.

Иако је позив био јавни, пракса је да на отварању позива не учествује јавност како се не би угрозио евентуални ток преговора, а потенцијални купац се повукао из "приватизационе трке".

Зато, право да присуствују отварању коверата имају сви учесници у поступку, њихови заступници или пуномоћници.

Учесник чија пријава је претходно одобрена, дужан је да присуствује отварању коверте са ознаком "Понуда", а уколико се не појави, сматра се да је одустао од своје понуде и губи право на враћање депозита. 

Медији наводе да је највећа шанса да ПКБ преузме компанија Ал Дахра Холдинг, односно, испостава ове групе регистрована у Србији. 

Будући власник ће приватизацијом ПКБ-а преузети и предузећа Еко-Лаб из Падинске Скеле, Институт ПКБ Агроекономик Београд и Ветеринарску станицу ПКБ Падинска Скела.

Почетна цена имовине, у којој је и капитал три зависна предузећа је 104,5 милиона евра, а будући власник треба да подмири и цену сточног фонда. 

Право на учешће у поступку имали су предузећа која самостално или преко правног лица спроводи директну или индиректну контролу над учесником у поступку.

Један од основних услова био је да се предузеће бави претежно пољопривредом и/или трговином пољопривредним производима али и да је самостално или на консолидованом нивоу остварило приход од најмање 400 милиона евра у прошлој години.

Када је реч о структури капитала у ПКБ, Република Србија има 98,17854, а акционари 1,82146 процената.

Предвиђена је продаја 16.785 хектара земљишта у општинама Палилула и Сурчин у Београду као и у Зрењанину, а које се продаје без усева, плодова односно других приноса.

Процењена вредност ПКБ 2015. године била је 314 милиона евра, а према последњој процени с краја децембра прошле године, цифра је пала на 208 милиона (208.463.139,86 евра). 

У ПКБ-у наводе да тренутно у поседу имају око 17.000 грла стоке, а последња процена која је обухватила основно стадо у ПКБ, као и стадо у припреми и сточарску производњу у току, износи око 17 милиона евра (17.307.975,08).

Цена за стадо према попису који ће бити извршен непосредно пре увођења купца у посед, износиће 100 одсто процењене вредности на дан пописа.

"За на овај начин утврђену фер вредност стада ће бити извршена корекција највише понуђене цене коју је купац понудио на јавном надметању", наводе у Министарству привреде.

ПКБ Корпорација, која данас запошљава око 17.000 радника, правни је следбеник Пољопривдног комбината Београд који је одлуком Владе Србије, као државно предузеће основан 27. децембра 1945. године са задатком да снабдева Београд основним производима исхране. 

Од скромних почетака у мочвари Панчевачког рита, ПКБ је израстао у највећи систем агробизниса у бившој СФРЈ.

Основу система чинила је примарна пољопривредна производња, ратарство и сточарство, која је изградила прерадне капацитете на основним производним линијама као што су прерада млека, прерада меса, производња концентроване сточне хране, прерада воћа и поврћа, житарица...

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести