Дански фармери у Руском Крстуру: Похвале на рачун државних мера

Представници четрдесетак највећих фармера из Данске, који су на студијском путовању у Србији и БиХ, у организацији амбасаде Данске у Србији и Привредне коморе Србије, посетили су заједно с покрајинским секретаром за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вуком Радојевићем, у Руском Крстуру фарму компаније „Нуклеус аграр ф-1”, која се бави производњом назимица генерације ф-1.
Radojevic, Danski farmeri_01-10
Фото: Покрајинска влада

Та фарма има 1.000 свиња, од којих 250 крмача генетског потенцијала из Немачке и представља јединствену фарму у Србији, будући да производи назимице и мушку прасад за тов и продају.

„Импресионирани смо оним што смо видели, посебно жељом људи да се с постојећим потенцијалима свињарство подигне на виши ниво“, казао је председник Удружења данских фармера Јоханес Хансен, и додао да је, обилазећи фарме, чуо посебне похвале на рачун актуелних мера државе којима се обезбеђују различите субвенције.

„Расположени смо да Србија буде једна од 40 земаља у којима дански фармери желе да инвестирају.“

Власник компаније „Нуклеус аграр ф-1” Боривој Јаковљевић је изразио задовољство због посете данских фармера.

„Част нам је што смо угостили најбоље и највеће произвођаче у свету па тако и добили прилику да чујемо њихова искуства и запажања како даље да радимо на унапређењу свињарста“, рекао је Јаковљевић.


Дански фармери желе да помогну

„Можемо помоћи овдашњим фармама у генетском потенцијалу свиња из Данске и у осавремењавању технологије узгоја свиња“, казала је Јута Росенмај, која с још два пословна партнера држи 15 фарми ван Данске и годишње прода пет милиона свиња. „Дански фармери су тренутно окренути ка Литванији и Русији и намаравамо да се ширимо ка тржишту Источне Европе. Овде бисмо се могли удруживати с фармерима у зависности од тога у којем правцу хоће да с се усавршавају у свињарству.“  


„Надамо се да ће резултат посете бити успешна пословно-техничка сарадња у производњи приплодног материјала, генетике, опреме...“

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић је рекао да Покрајинска влада, преко Секретаријата за пољопривреду, доприноси бржем развоју сточарства.

„У овогодишњем буyету смо издвојили три пута више новца за опремање сточарских фарми у Војводини и потписали 53 уговора с произвођачима свиња, вредних око 35 милиона динара“, истакао је Радојевић.

„Радује нас и чињеница да је међу младим пољопривредницима за све веће интересовање интензивну сточарску производњу. Покрајински секретаријат за пољопривреду одгајивачки програм финансира с око 55 милиона динара годишње и жели да допринесе даљем генетском унапређењу сточног фонда у Војводини. Тим новцем смо прошле године уматичили око 25.000 грла свиња, а финансирамо и прерађивачки сектор – прерађивачке мини-капацитете, чиме треба да се допринесе стварању додате вредности.“

Ове године су издвојене значајне своте, и, како је Радојевић приметио, војвођански пољопривредници препознају свој интерес у томе.

„Потписано је осам уговора, а очекује се да се у складу са стандардима ЕУ допринесе подизању нивоа квалитета производње и прераде свињског меса“, рекао је покрајински секретар.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести