До сада одобрен 241 пројекат за коришћење новца из ИПАРД-а

У оквиру јавних позива за коришћење новца из ИПАРД-а намењеног српском аграру до сада је одобрен 241 пројекат, а 170 корисника реализовало је своју инвестицију, набавило трактор, или механизацију и послало захтев за исплату, кажу у Министарству пољопривреде.
poljoprivreda, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Новац је већ добило 118 пољопривредника и њима је исплаћено 5,27 милиона евра, а у овом тренутку већ је поднето 117 захтева за подстицај за куповину новог трактора по јавном позиву који је расписан 24. септембра и који је отворен до 25. новембра.

Укупан буyет који је опредељен кроз до сада седам ИПАРД-ових јавних позива износи 17,6 милијарду динара, или око 152 милиона евра, а српским пољопривредницима остаје да се расподели још око 24 милиона евра из тог европског фонда намењеног аграру, наводе у Министарству пољопривреде, указујући на то да новца има, а да је сада потребно помоћи нашим пољопривредницима да га што боље искористе, мада је приметно да су све вештији у његовом повлачењу.

Куповина новог трактора је инвестиција која је изазвала разумљиво највеће интересовање, кажу у Министарству, и додају да пољопривредници имају могућност да инвестирају у опрему и механизацију на пољопривредним газдинствима, ту су и инвестиције у изградњу, а највеће интересовање влада за изградњу складишних капацитета, као и објеката за смештај животиња.

До сада је спроведено пет ИПАРД јавних позива, три позива за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, намењена превасходно индивидуалним пољопривредним произвођачима, и два позива за инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства, намењена правним лицима у прерађивачком сектору.


Јачање конкурентности

ИПАРД је већ препознат као инструмент за јачање конкурентности, истичу у Министарству пољопривреде, а да је тако, потврђује и број пристиглих захтева. Тако је на до сада пет спроведених јавних позива пристигло 736 захтева, а њихов број из позива у позив расте. У Министарству прецизирају да је пољопривредницима у Србији на располагању 175 милиона евра из европског буyета за ИПАРД ИИ програмски период 2014–2020. године, а да ће им тај новац бити доступан кроз више јавних позива за инвестиције у физичку имовину. За сваки јавни позив опредељен је тачан износ расположивих пара.


Поступак остваривања права на ИПАРД подстицај састоји се од две фазе – одобравања пројекта и одобравања захтева за исплату. У првој фази подносилац захтева је дужан да уз Захтев за одобрење пројекта достави сву потребну документацију која се од њега тражи да би уопште ушао у процес одобравања пројекта. Пошто се пројекат одобри, корисник може започети инвестицију и завршити је у року који му је решењем о одобравању пројеката наложен, а када заврши инвестицију у предвиђеном року, подноси захтев за одобравање плаћања. У Решењу о исплати ИПАРД-ових подстицаја су наведена сва права и обавезе које корисник мора да поштује у наредних пет година од тренутка исплате.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести