Добре откупне цене најављују добру пролећну сетву

Тек смо стигли  до половине фебруара, а о пролећној сетви се већ увелико прича иако нас до најважнијег посла у годину  дели још два месеца.
setva
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

За разлику од ранијих година, када се сетва спомињала непосредно пре него што треба да почне, ове зиме се већ праве калкулације колико ће коштати, превенствено сетва кукуруза, који је најзаступљенији на ораницама и да ли ће бити довољно семена, односно да ли су  већ обезбеђене довољне количине  на  тржишту.

Мада нема повода за бригу јер ће сетва бити отприлике као и лањска - и у погледу трошкова и и обезбеђења довољне количине семена, прилике на тржишту сада су другачије у односу на прошлу годину, а то је и подстакло причу о сетви раније него уобичајено. Током  јесени и зиме цене житарица биле су далеко веће него прошле године, а наша земља потписала је споразум с Кином, најмногољуднијом земљом света о извозу кукуруза. Ове седмице на Продуктној берзи Нови Сад килограм  кукуруза коштао је 22 динара, соје 59,5 динара,  а пшенице 23,5 динара, без ПДВ.  Мађутим, то неће довести да повећања површина на којима бити посејане ратарске културе у односу на лане и преклане - заправо мало шта ће се променити јер ће бити посејане повершине  у приближно истом обиму, с малим, готово занемарљивим одступањима.

- Немамо ораница на којима би се ширила сетва јер су посебно у Војводини све обрадиве површине већ искоришћене, а уколико и има слободних парцела, то су њиве с  лошијег квалитета - каже Вукосав Саковић  из Удружења “Жита Србије”.  У том удружењу сматрају да ће кукуруз бити посејан као и у прошле године, на око 970.000 хектара и да садашња добра цена кукуруза неће допринети да се пољопривредници превише окрену тој пољопривредној култури, запостављајући остале.

За таква очекивања, наводи Саковић оправдање се налази у чињеници што је јесенас, као и прошле јесени, пшенице посејана на приближно 600.000 хектара, мада је цена жита била знатно виша него током жетве и касније током зиме и пролећа.

– Уколико би се само за 100.000 хектара повећала сетва кукуруза то би за трећину умањило површине под сојом и сунцокретом  – упозорава Саковић и наводи да процењује да би једино могло  бити мање посејано сунцокрета, па би уљари уочи сетве требало да поведу рачуна о својим потребама, склопе уговоре с пољопривредницима и унапред договоре откупну цену новог рода.

И пољопривредници кажу да неће ништа велико мењати у сетвеној структури већ ће, као и раније сејати и кукуруз и соју и сунцокрет.

- Већина нас је још јесенас, чим је завршена жетва кукуруза, продала род за 16 и 17 динара, да би се раздужили  за семе и ђубриво  – каже пољопривредник из Суботице Мирослав Киш.  – Добру цену кукуруза осетили  су трговци, који немају никакве везе са пољопривредом осим што откупљују ратарске културе, пуне своје силосе и чекају цену и на нашој муци зарађују и богате се.

По његовим речима кукуруза неће бити посејано ни више ни мање него лане.

– Ако је сада кукуруз скуп не значи да ће бити и догодине. Сматрам да не треба постављати питање колико ће земљорадници посејати кукуруза већ какву ће агротехнику применити јер се применом агротехничких мера постижу рекордни приноси. Шта вреди ако неки ратар увећа површине под кукурузом, а изостави потпуну агротехнику  - јер ће тада с, рецимо, шест хектара добити кукуруза као да га је узгајао на дупло мањој површини  – истиче Киш.

З. Делић

 

 

Ко продаје на брзину, каје се натенане

Пољопривредник из Дебељаче Тибор Бан каже да су ратари изгубили брдо пара продајући кукуруз одмах после жетве.

– Многима су паре требале а други нису очекивали значајан скок цена, незабележен у протеклих десет година. Зато ћу умањити површине под сојом у корист кукуруза, односно због добре цене кукуруза и потписаног уговора с Кином овог пролећа ћу посејати  80 посто више кукуруза него прошлог пролећа. На остаку ораница посејаћу соју, па ћу на јесен видети шта ће ми донети отварање домаћег тржишта с Кином – наводи Бан.

Семе је већ купио, али напомиње да није упоређивао лањске и садашње цене. Зна да је азотно ђубриво и пестициде скупље плаћао и да је тренутно дизел гориво јефтиније него у ово доба лане, па сматра да ће трошкови овогодишње сетве бити исти као  прошле.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести