ДОБРИ ПРИНОСИ Кукуруза ће бити убрано око 5,5 милиона тона

НОВИ САД: Од пре два дана кренула је берба кукуруза, док је жетва сунцокрета завршена, а вршидба соје на самом крају. Ова година биће упамћена по добрим приносима свих трију пољопривредних култура и нижој цени новог рода у односу на лањску годину.
Kukuruz, klip, foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Кукуруз је ове године посејан на 900.000 хектара, што је 70.000 мање него лане, али ће зато принос, показао је старт бербе, бити више него добар, па се очекује принос, ако не рекордан, онда близу тог резултата.

По речима научног саветника у Одељењу за кукуруз при новосадском Институту за ратарство и повртарство др Милосава Бабића, Србија би од овогодишње бербе кукуруза требало да има између пет и пет и по милиона тона кукуруза, од чега бар два милиона тона за извоз. 

– Те количине златног зрна су као некада, када смо под кукурузом имали 1,1 милион хектара – казао је др Бабић, наводећи да се очекује да укупан просечан принос у земљи буде шест тона по хектару, а у Војводини између осам и десет.

Ове године сојом је било посејано 220.000 хектара, а сунцокрет је у сетви  2018. забележио историјски рекорд – 245.000 хектара. Разлог за то је лањска суша па су ратари у тој уљарици видели излаз, пошто добро подноси климу без влаге.


Аконтне цене у игри

Још увек нема коначне цене за соју и сунцокрет, већ се у силосима примењује аконтна, за соју од 35 до 37 динара килограм, а за сунцокрет за сада 28,5 динара, с ПДВ-ом, док су лане сунцокрет током жетве трговци из Босне куповали и за 40 динара, да би напослетку килограм, с ПДВ-ом, вредео 35,5 динара.


Пољопривредници се слажу у томе да је ова година родна за све три јесење културе, али да, у поређењу с лањском, нису на истом јер је вештачко ђубриво ове године било скупље пет до десет одсто, а за гориво су давали 20 одсто више новца него 2017.

– Лане је суша десетковала приносе па су усеви вредели више новца, а сада је контра, род је добар а цене ниже па, рачунајући трошкове сетве, нисмо на добитку већ на губитку – казао је председник Управног одбора Асоцијације пољопривредника Војводине Мирослав Киш.

По његовим речима, за килограм кукуруза на северу Бачке, у зависности од влаге, октупљивачи плаћају од 14 до 16 динара, с ПДВ-ом.

– То је нови род кукуруза у зрну, док се оним у клиповима не тргује, бар за сада, већ га пољопривредници смештају у чардаке – каже Киш, наводећи да је у берби 2017. килограм зрна кукуруза вредео 18 и 19 динара.

По речима директора продаје у новосадском НСАГРО–ИНГ-у Дејана Ћаковића, килограм кукуруза јуче је коштао 15 динара, мада је на старту бербе килограм новог зрна вредео од 15,5 до 16 динара.

– Очекује се да кукуруз, када се берба заука, буде и јефтинији, јер цену диктира инотржиште, где је тај усвев јефтинији у односу на прошлогодишњу бербу – казао је Ђаковић. – Ипак, предвиђања су да би у наредним месецима могао коштати 17 динара па је на пољопривредницима да одлуче да ли ће га држати на лагеру или продати.

Истакао је да су у првим данима бербе кукуруза уочене слабости у транспорту усева. Нема довољно камиона, ни возача, док је, с друге стране, током августа био низак водстај Дунава па пшеница, која је требало да се транспортује током тог месеца, тек сада путује ка страним тржиштима.

– Охрабрују приноси – подвукао је Ђаковић. – Сви који су нам до сада предали кукуруз у силосе имали су принос већи од десет тона по хектару.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести