Додатна средства и лакши услови за инвестиције из ИПАРД-а

БЕОГРАД: Прерасподелом средстава у оквиру буџета обезбеђено је додатних 3,3 милиона евра за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава за прераду и маркетинг у оквиру ИПАРД програма.
Salas Apro
Фото: Dnevnik.rs

Такође, пољопривредницима су на располагању и нове могућности за инвестиције и лакше испуњавање одређених услова у сектору воћа и поврћа и сектору меса, саопштило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

У сектору воћа и поврћа, на малим пољопривредним газдинствима до 15 ха, убудуће ће се проверавати стандарди само у сектору инвестиције на који се захтев односи, а не на целом пољопривредном газдинству.

Услов за пољопривредна газдинства са минимум 2 ха и максимум 20 ха јагодастог воћа и минимум 5 ха и максимум 100 ха другог воћа провераваће се на крају инвестиције, осим у случају складишних објеката где услови морају бити задовољени на почетку инвестиције.

Пољопривредницима ће бити омогућене и инвестиције у подизање и обнављање засада воћа (куповина вишегодишњег садног материјала), укључујући припрему земљишта, што до сада није био случај. Саднице су могле да се набаве само кроз националне мере.

У сектору поврћа такође ће бити повећана горња граница - нови максимум је 100 ха отвореног простора за производњу поврћа на крају инвестиције уместо 50 ха колико је до сада било.

У сектору меса је додата нова категорија инвестиција када је реч о тову тешког типа у живинарству,  а услов је уписан објекат за производњу јата кокошака родитељског типа.

У претходном периоду газдинства су била дефинисана бројем грла, а сада су прихватљива газдинства дефинисана капацитетом објекта за држање говеда, оваца, коза, крмача, свиња и бројлера, истиче се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести