Државни новци за њиву и за стају и за прераду

НОВИ САД: У пољопривреди је најважније да постоји континуитет у мерама које се спроводе у оквиру аграрне политике, што држава и чини ради развоја те гране привреде, најзначајније за економски развитак сваке земље, речено пред око 120 земљорадника на тематском скупу „Финансирање пољопривреде уз подршку државе у 2019. години”.
njiva, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије др Ненад Катанић казао је да ће, као и прошле године, у погледу финасирања пољопривреде субвенције бити усмераване ка оним пољопривредницима чије се инвестиције тичу прераде пољопривредних производа.

Када је сточарство у питању, истакао је, најважније је да је продужено важење уговора о слободној трговини с Турском подизањем извозне квоте с 5.000 тона јунетине на готово 10.000  хиљада тона.

Значајну суму новца определили смо за субвенционисање у говедарству, и то за товно говедарство, увели нове мере и повећали износ субвенција па су, на пример, субвенције за уматичене крмаче 15.000 динара, за товљенике је и даље 1.000 динара, код товних јунади је субвенција подигнута с 10.000 динара на 15.000, код оваца и коза остала је 7.000 динара за уматичена грла, 2.000 динара за јагњад и јарад испоручену кланици, истакао је Катанић.


Подршка младима

Помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Младен Петковић најавио је да ће у наредних десетак дана бити објављени конкурси за старт-ап подршку младима у руралним подручјима, за органску производњу, за средње пољопривредне школе и научно-истраживачке институције, а да су јуче затворени конкурси који су се односили за подизања воћарских засада, опреме за подизање противградних мрежа, системе за наводњавање, за производњу у заштићеном простору и за опремање сточарских фарми.

Владало је велико интересовање, а наредне седмице знаћемо колико их је укупно било, казао је Петковић.


На инсистирање пољопривредника, изјавио је да ће Управа за аграрна плаћања слати 1.200 динара за дизел-гориво заједно с износом од 4.000 динара по хектару које добијају за биљну производњу.

Говорећи о биљној производњи, Катанић је предочио да су правилници остали идентични, али је најавио да постоји могућност да субвенције у воћарској производњи буду веће и да се тим поводом прави рачуница у погледу износа.

Тематски скуп је уприличен уз логистичку подршку Система пољопривредних информација „Инфо-тим логистика” ДОО и медијску подршку „Дневник–Пољопривредника” АД Нови Сад.

З. Делић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести