ЕБРД инвестира 15 милиона евра у пољопривредну инфраструктуру у Србији

ЛОНДОН/БЕОГРАД: Пољопривредна инфраструктура Србије, која је претрпела велике штете од поплава и суша последњих година, постаће отпорнија на климатске промене захваљујући инвестицији од 15 милиона евра Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).
navodnjavanje FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић), илустрација

Банка ће финансирати изградњу и санацију примарне инфраструктуре за наводњавање у Неготину и Свилајнцу, а додатно ће обезбедити 1,2 милиона евра бесповратних средстава за техничку помоћ, укључујући за развој првог плана наводњавања у земљи, који ће бити спроведен уз помоћ Организације УН за храну и пољопривреду (ФАО), саопштено је из ЕБРД-а.

Пољопривреда и прехрамбена индустрија, са уделом од девет одсто у БДП-у и 17 одсто у укупном броју запослених, играју виталну улогу у српској економији. Међутим, сектор пољопривреде трпи због недовољних улагања и застареле технологије, док су водоводни системи често подложни утицају климатских промена, попут суша, поплава или изузетно јаких зима.

Инвестицијом ЕБРД-а финансираће се изградња примарне инфраструктуре за наводњавање, што ће омогућити ефикасну технологију наводњавања, укључујући прелазак на прскалице и наводњавање системима кап-по-кап, као и мере јачања отпорности инфраструктуре за наводњавање на поремећаје повезане са временским приликама.

Улагање ће допринети укупном побољшању ефикасности вода и подстаћи климатску отпорност пољопривредног сектора.

"Овај пројекат је важан за Србију не само зато што ће ојачати отпорност пољопривреде на климатске утицаје, већ ће пружити више економских прилика људима у мање развијеним регионима", каже Жужана Харгитаи, регионална директорка ЕБРД-а за Западни Балкан.

Стотине домаћинстава у ова два региона, додаје она, имаће користи од побољшаног приступа системима за наводњавање, што ће им помоћи да повећају очекиване приносе и своје приходе.

Миљан Ждрале, директор ЕБРД-а за агробизнис за регион југоисточне Европе, истиче да је овај пројекат прва инвестиција у јавну агробизнис инфраструктуру.

"Очекује се да ће он допринети променама у обрасцима усева, што ће омогућити прелазак пољопривредника на усеве високе вредности, попут воћа и поврћа, и тако повећати укупну конкурентност овог виталног сектора за српску привреду", наводи Ждртале.

ЕБРД подржава развој приватног сектора и прелазак на зелену економију, као и улагање у инфраструктуру да би се побољшала повезаност у региону Западног Балкана, а у Србију је уложила више од пет милијарди евра у 250 пројеката, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести