ЕУ издваја 500 милиона евра за подршку пољопривредницима

БЕОГРАД: Европска комисија усвојила је мере у циљу подршке пољопривредницима у Европској унији и очувању сигурности хране.
s
Фото: pixabay.com

Усвојене мере обухватају расподелу 500 милиона евра националних алокација за директну подршку пољопривредницима који су највише погођени вишим трошковима инпута и затварањем извозних тржишта (земље ЕУ могу да допуне ову подршку до 200 одсто националним фондовима), објавила је Привредна комора Србије у дневном извештају о привредним кретањима поводом украјинске кризе.

Како се наводи, мере које је усвојила Европска комисија обухватају и напредак приликом директних плаћања како би се решиле потешкоће у протоку готовине са којима се пољопривредници тренутно суочавају, као и посебне мере за унапређење руралних и животињских површина од 16. октобра ове године.

Такође, ту су и мере подршке сектору свињског меса, али и посебна и привремена дерогација која дозвољава производњу било каквих усева за исхрану и сточну храну на необрађеној земљи, уз задржавање пуног нивоа плаћања озелењавања за пољопривреднике.

Осим тога, мере обухватају и омогућавање посебне флексибилности увозних захтева у ЕУ за сточну храну у циљу ублажавања притиска на тржиште хране за животиње, као и предлог самосталног привременг кризног оквира који би обухватио пољопривреднике, произвођаче ђубрива и сектор рибарства.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести