Газде нуде за надницу око 2.500 динара и приде

Доласком полећа започели су и радови у пољопривреди и све је више сезонских послова који се на њивама морају обављати. Како ствари стоје, добра је и понуда послова, као и интересовање оних који траже посао.
 Biće posla za sezonce ovog proleća i leta Foto: Dnevnik.rs
Фото: Биће посла за сезонце овог пролећа и лета Фото: Дневник.рс

Будући да је пољопривредна сезона на почетку, за сада је још увек мало послова, углавном у воћњацима и виноградима, али ће ускоро уследити и брање воћа и поврћа.

Зарада сезонских радника у пољопривреди зависи од послодавца, врсте и тежине посла који се ради, као и од тога да ли се надница плаћа по килограму убраног воћа или на основу утврђене сатнице. Углавном се обрачунава на основу сатнице, која се креће од око 180 динара до око 250, па се уз ангажман од десет сати, што је најчешћи захтев послодаваца, дневно може зарадити око 2.500 динара, односно за десет дана око 25.000.  

Студенти који желе да зараде и тако појачају своје приходе док су обавезе на факултетима мање, посао могу потражити преко студентских задруга

Иако би се могло рећи да за обављање тих послова има довољно људи, све је више послодаваца који се ослањају на раднике које су већ ангажовали и који знају тај посао. Међутим, ситуација се последњих година значајно променила – обучених берача воћа све је мање па је већ половином марта, више од два месеца пре почетка брања малина, веома изражена потрага за радницима.

Малинари нуде дневницу од око 2.000 до 2.500 динара, уз обезбеђен смештај и исхрану, а многи обезбеђују и трошкове превоза. Будући да је потрага за раднцима велика, заинтересовани су у прилици да изаберу најбољу понуду.

Слично је и кад је у питању брање јагода, које на отвореном почиње у мају, у пластенцима половином овог месеца, а сатница се креће од око 180 динара до око 220. Власник Плантаже „Јагоде Милетић” из Суботице Никола Милетић каже да већ тражи бераче, којих је последњих година све мање јер или одлазе из земље или престају да се баве тим послом. Он указује на то да је раније било уобичајено да се берачи плаћеју по учинку, а за килограм јагода зарађивали су у распону од 18 до 25 динара. па је од тога колико је берач вешт и брз зависила и зарада, док се сад махом сви одлучују за плаћање по сату.


Берачи тражени и у Европској унији

Један од разлога за недостатак берача, пре свега људи обучених за тај посао, јесте и то што су веома тражени и у земљама Европске уније, где су, наравно, зараде далеко веће. Тако ће, по свему судећи, уз огроман број угоститељских радника, као и грађевинаца, пут земља ЕУ одлазити и све више оних који знају да раде на земљи. Тако у Немачкој берачи на сат могу зарадити од око 8,50 евра до готово десет па се дневно у yеп може сместити и до 100 евра. У Словачкој се за килограм убраних јагода нуди зарада и до 40 евроценти, за разређивање јабука и бресака око три евра на сат, а понуде за ангажман берача стижу и из Италије, Шпаније, Данске...


Студенти који желе да зараде и тако појачају своје приходе док су обавезе на факултетима мање, посао могу потражити преко студентских задруга. По речима директора Студентске задруге „Омега дил” Зорана Врањешевића, послова у пољопривреди има, а протеклих дана било је актуелно скидање старежи у јагодама, за шта је сатница била 250 динара, те чишћење воћњака и винограда после орезивања, а на том послу могло се зарадити 180 динара на сат. Он каже да заинтересованих за рад у пољопривреди има, али да нису сви свесни да то није лако па је највећи одзив првог дана.

– Имамо уговоре с неколико пољопривредних газдинстава и већ годинама добро сарађујемо, тако да у сезони пољопривредних радова посла увек има – од садње различитих пољопривредних култура на њивама, преко одржавања до брања – каже Врањешевић. – Ускоро ће кренути значајнији сезонски послови у пољопривреди, а сатница ће се кретати у истом распону као и сада – од 180 динара до 250. 

„Омега дил” нуди могућност зараде и онима који нису расположени да раде у пољопривреди, пошто има уговоре с неколико великих трговинских ланаца. За попуњавање рафова, сортирање воћа, декласирање... што су најчешћи послови у радњама, на сат се може зарадити 180 динара, а у понуди су и промотивни послови – за шта је дневница око 1.200 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести