Где је повољније куповати пољопривредне производе?

Приликом куповине основних животних намирница најбоље је погледати цене на више места јер су разлике између пијачних цена и оних у радњама значајне.
paradajz
Фото: Dnevnik.rs

Тако су основне животне намирнице сада јефтиније на пијацама него у продавницама док неки производи коштају исто, показало је истраживање Републичког завода за статистику о ценама пољопривредни производа на мало.

Статистичари су, као што то чине два пута током месеца, истраживали најчешће цене основних животих намирница у првој седмици августа у више градова, а објављени подаци показују да разлике у ценама постоје и да је, какао би се мање потрошило, потребно мало прошетати и обићи - и радње и пијаце.

Када је реч о цени јаја, на пијацама у Новом Саду цена је била најповољнија јер је комад коштао 12 динара, а у Панчеву, Зрењанину и Београду цена је била за динар виша. Приликом куповине јаја у радњама потребно је више новца - у Новом Саду и Зрењанину комад кошта 15 динара, Панчеву 17 динара, а у Београду 19 динара.


Цене рибе и пилетине

За килограм шарана у Новом Саду, Суботици и Сремској Митовици потребно је 400 динара, у Зрењанину 430 динара, Панчеву 450 динара, а у Београду 420 динара.

Килограм целог пилета на пијацама у Новом Саду коштао је 250 динара, у радњама 230. Пијачна цена пилетине у Зрењанину била је 280 динара, баш као и у радњама, док је у Сремској Митровици и Суботици килограм пилетине на пијаци углавном коштао 250 динара, а у радњама 280. Потрошачи у Београду који су пилеће месо куповали на пијацама плаћали су килограм 240 динара, а у радњама 320 динара.


Разлика између цене на пијаци и радњама постоји и код кромпира. На пијацама у Новом Саду цена овог поврћа углавном је 50 динара за килограм, а у радњама 56 динара. За 50 динара продавао се и на пијаци у Зрењанину, а у продавницама је скупљи за 10 динара. Купци на пијаци у Суботици килограм кормпира плаћали су 40 динара, а у радњама 55 динара. Најчешћа пијачна цена кромпира у Београду кретала се око 80 динара, а пазар у продавницама је повољнији, пошто се килограм овог поврћа продавао за 60 динара.

Иако су цене парадајза овог лета високе, истраживање Републичког завода за статистику показује да је нешто другачије. Килограм парадајза у Новом Саду и Суботици куповао се за 80 динара, у Београду је углавном коштао стотину динара, Зрењанину и Панчеву 120 динара, а највише новца морали су да издвоје потрошачи у Сремској Митровици - 150 динара.

Шаролике су и цене парике па тако килограм овог поврћа у Новом Саду и Сремској Митровици кошта стотину динара, Зрењанину и Панчеву 120, а у Београду и Суботици 150 динара.

Цена црног лука на пијаци и у продавницама у Новом Саду је уједначена, а за килограм је потребно 60 динара, а слично је и у Зрењанину, али је цена виша - 80 динара. У Суботици се у радњама лук продавао за 45 динара, а на пијаци за 50 динара, у Београду је лук повољније купити у радњи јер је на пијаци килограм 100 динара, а у радњама 60 динара.

Током великих врућина, најбоље је расхладити се парчетом лубенице, а у првој седмици августа цена килограм кретала се од 50 динара у Београду и Сремско ј Митовици до 30 динара у Панчеву. У Новом Саду је килограм лубенцие коштао 40 динара, а у Суботици и Зрењанину 35 динара.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести