Холандија: Вирус "покосио" милионе цветова, хорор за узгајиваче

ЊУЈОРК: Нови корона вирус у Холандији је однео 2.747 живота, а процењује се да је "покосио" и 400 милиона цветова од којих трећину чине лале, затворио је чувену Кеукенхоф башту која је привлачила милоне туриста из целог света, што се десило први пут за седам децанија њеног постојања.
lale
Фото: pixabay.com

За узгајиваче лала у Холандији март је био, како преносе медији, прави хорор, а посебно петак 13. када се цвеће појавило на највећем светском тржишту у Алсмеру, јер су цене почеле да падају, цвеће је постало економски безведно и морало је бити уништено.

Франк Уитенбогард, директор породичног имања у Нордвијкерхоуту, са традицијом дужом од века, рекао је за Њујорк Тајмс да је морао да донесе тешку одлук и уништи 200.000 тулипана.

Било је то веома болно, јер знате колико енегрије и љубави треба издвојити да једна лала из луковице постане цвет који одузима дах, У јулу почиње окопавање и спремање луковица да бисте их посадили у октобру, а после пребацили у стакленик, рекао је Утинебогард.

Ове године имали смо посебно квалитетне тулипане. Сео сам на бицикл и отишао далеко, нисам могао да гледам како их уништавају, рекао је он за Њујорк Тајмс.

Менаџер за међународну продају цвећа и биљака у Ројал ФлораХоланд, Фед ван Тол рекао је да Утинебогард није једини који је морао да уништи цвеће, јер су процене да је уништено око 400 милиона цветова, укључујући 140 милиона лала.

Потражња за тулипанима нагло је пала, јер су цвећаре широм света затваране због епидемије, нема славља, породичних окупљања...

Додао је да је их је вирус "покосио" у најударнијем пероду за цвеће, а то је од марта до маја.
То је период који укључује недеље у којима су Међународни дан жена, Ускрс и Дан мајки - најјачи дани холандске индустрије цвећа.

То повлачи седам милијарди евра губитака, а цвеће се дневно прода у просеку за 25 милиона долара, рекао је ван Тол и додао да сезона лала траје осам недеља.

Према мерама борбе против корона вируса, мале продавнице, као што су цвећаре и баштенски дућани, могу остати отворене све док купци и запослени држе социјалну дистанцу од 1,5 метара.

Њујорк Тајмс подсећа да је Холандија, у којој је више од 25.000 заражених и 2.700 умрлих, у борбу са ширењем коронавируса ушла са не тако рестирктивнм мерама, па је потпуно затварања земље изостало.
Додају да узгајивачи цвећа и дистрибутери, који су се ослањали на домаће тржиште, још и послују, док су они други у критичној позицији.

Власник компаније која се бави извозом цвећа, Јан де Бор, наводи да је до сада изгубио 90 одсто сезонских прихода, указујући да у ово доба године обично има 60 стално запослених, а сада само шест.

Холандска влада исплаћује њихове плате, па то не утиче, како каже, негативно на његов посао.

Највећи му је проблем, истиче, крузер који му је клијент и што ће изгубити посао са њима и претрпети штету од пола или чак милион евра.

Изгубиће и сав посао у земљама које су затвориле цвећаре, међу којима су Италија, Шпанија и Француска.

Епидемију коронавируса и уредбу остани у кући, љубитељи цвећа могу да искористе да виртуелно прошетају међу лејама цвећа - на Кеукенхоф Виртуалy опен.

Кеукенхоф, симбол Холандије, обично дочека 1,5 милиона посетилаца током осмонедељног рада који се поклапа са цветањем тулипана.

Ове године биће први пут затворен од 1950. када је основан, и то до 10. маја, а због тога ће изгубити 25 милиона долара прихода. У њему је радило 1.300 сезонских радника.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести