Иван Ђоковић: Подршка Покрајинске владе младим пољопривредницима

На јучерашњој конференцији посвећеној младим привредницима у пољопривреди, у организацији Српског удружења младих пољопривредника из Новог Сада, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је значај пољопривреде и њен велики допринос целокупној привреди Војводине.
 Na Konferenciji posvećenoj mladim privrednicima u poljoprivredi Foto: Pokrajinska vlada
Фото: На Конференцији посвећеној младим привредницима у пољопривреди Фото: Покрајинска влада

Истакнут је значајан проблем смањења броја младих који своју перспективу виде у аграрном сектору. Учесници конференције су истакли значај њиховог повезивања и умрежавања, размене искустава, што би им у многоме олакшало усклађивање и унапређење производње.

,,У развијенијим земљама у укупном бруто-друштвеном производу и стварању нове материјалне вредности, пољопривреда заостаје за осталим гранама привреде. Међутим, сва дешавања у нашој земљи, у протекле три деценије, доводе до тога да је данас локомотива привреде управо пољопривреда. Бојазан изазива чињеница да млади, квалификовани људи одлазе из земље. Они би требало да обезбеде не само континуитет пољопривредне производње, већ и континуитет друштва и државе“, рекао је Ђоковић.

Он је става да су индустријализација, дигитализација, нове технологије, удруживање уз едукацију су кључ развоја Војводине.

,,Едукација, образовање кластера, те повезивање младих људи, може да нам, као целокупном друштву, обезбеди нову материјалну супстанцу која може да егзистира. Битно је да пољопривредник не извезе жито, кукуруз, овас, већ да извезе ,,бонжиту“. Тачније, неопходан је већи степен производње, која неће само бити заснована на примарној пољопривредној берзанској роби“, рекао је потпредседник Ђоковић, надовезавши се да је улога Покрајинске владе управо у пружању адекватне подршке за унапређење њиховог пословања кроз нове технологије, опрему, машине и репроматеријал за продукцију коначног производа.

Фото: На Сајму младих пољопривредника Фото: Покрајинска влада

На конференцији су учествовали помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Младен Петковић, председник Удружења, Милан Борић, и секретар Удружења, Александар Миловановић, као и програм менаџер за пољопривреду и рурални развој Делегације Европске уније у Републици Србији, Ласло Арендаш. Млади привредници из Иђоша, Јаска и Бачке Паланке, изнели су своја виђења, ставове, као и моделе сарадње са осталим привредницима и пољопривредницима у наредном периоду.

Организатор конференције, Српско удружење младих пољопривредника из Новог Сада се, својим радом и залагањем, изборило за чланство у Европском већу младих пољопривредника, при чему им, као и њиховим члановима, бројна стручна путовања и разговори са колегама омогућавају да буду у току и ,,раме уз раме“ са европским пољопривредницима.

Конференција је одржана у оквиру другог Сајма младих пољопривредника, који се ове године одржава у Новом Саду, који је потпредседник Покрајинске владе, Иван Ђоковић, обишао по завршетку конференције.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести