Из буџета за винаре 8,9 милиона евра, вино на завидном нивоу

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас да је држава за развој виноградарства у 2020. години издвојила 8,9 милиона евра што је три пута више него протекле године.
vinari_mali
Фото: Танјуг (Видео)

"Визије и идеје винара биће усвојене у наредних пар недеља у Стратегији развоја винарства и виногорадарства Србије до 2030 и то је прави начин да се дефинишу циљеви и путказ како би ова индустија расла и постала бренд Србије", рекао је Мали на свечаности поводом Светог Трифуна, дана виноградара, а на којој су проглашени победници у осам катерогијра бирани између 295 узорака 110 винарија.

Мали је рекао да су винари на састанку коме је присуствовао и министар пољопривреде Бранислав Недимовић навели да им за промоцију, засаде и субвенцију треба 8,9 милиона евра.

"Тачно толико колико су тражили је у буџету за 2020, а то је три пута више него прошле године. Мали корак, који је показатељ колико смо спремни да променимо у овој индустрији да винска индустрија и вино постану бренд Србије", рекао је Мали.

Према његовим речима, жеља је да имамо разледнице винограда не само из Тоскане и Француске већ из Смедерева, Јагодине, Фрушке горе, Врања и других делова Србије који су постали или ће постати још препознатљивији по вину.

Иницијативу за оснивање тог удужења дао је, како истиче, председник Србије.

Уверен сам да председник није у Минхену да би био овде и пробао свако вино у жељи да што пре ова индстрија што боље нарпедује, рекао је Мали.

На свечаности "Свети Трифун на Савском Венцу" у кући Краља Петра И председник Савеза Божидар Александровић рекао је за Танјуг да је вино у Србији на завидном нивоу и додао да ће квалитет расти повећањем броја засада.

"Циљ организатора свечаности је да се види где се данас налази квалитет српског вина, јер је пред нама 10 година интензивног развоја где је предвиђено подизање на хиљада хектара винограда и инвестирање у опремање винарија, развој винског туризма, промоцију винских регија и српских вина у земљи и иностранству", рекао је Александровић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести