Из Темерина у Израел оде 25.000 јагањаца

Из Темерина би за Израел ове године могло бити извезено 25.000 јагњади, а учесници у овом послу кажу да су потенцијали далеко већи.
с
Фото: З.Делић

Фирма “Бов–ов” у Темерину извезла је током ове године 18.000 грла јагањаца за Израел, а до до краја године очекује да ће укупно на израелско тржиште испоручити 25.000 грла мушких јагањаца француске расе: ил де франс, виртемберг, сафолк и бергам, као и сјеничка праменка.

Управо сада на откупном месту се налази око 3.500 јагањаца који чекају транспорт из Темерина до Бара, док се не купи још 1.500 грла.

“Бов–ов” је, у ствари, откупно место израелског трговца јагањцима Наима Карима, који од 2015.године купује јагањце тешке око 30 килограма широм наше земље и потом их бродом из луке Бар транспортује до Израела, где их још дохрањује док не достигну тежину од 60 до 70 килограма.

За овдашње сточаре “Бов–ов” је спас. На српском тржишту је једини откупљивач, па га одгајивачи хвале зато што имају сигурног купца и што домаће овчарство, које је на ниским гранама, одржава.

У првом интервју за овдашње медије доктор ветерине Наим Карим каже да у Израелу постоје велике потребе за јагњетином и да би, имајући у виду капацитет брода, месечно из Србије могло да се откупи и 6.000 грла. Међутим, за то постоје препреке, а то су слаба понуда и међународни споразум две државе да се може трговати само мушким јагањцима.

– У другим земљама, а у Израелу, такође, важи правило да се могу увозити и женска јагањад, па би тај споразум српска страна требало да промени. У Израел 70 одсто јагњетине стиже из Португалије, а остатак из Румуније, Мађарске и Србије – наглашава Карим и додаје да не зна колико се по глави становника годишње поједе јагњетине у Израелу, али наводи да се за годину дана закоље 300.000 грла јагањаца.

Како је рекао Карим, у Израелу се не кољу јагањци од 30 до 40 килограма као у Србији, а ни не окрећу цели на ражњу, већ тек када имају 60 до 70 килограма.

- Месо се откости, сече на ситније делове и пече као ражњићи. Зато је битан квалитет меса и укус, добар рандман меса, па се, пре него што јагањци стигну до Израела, у Темерину на фарми хране специјалним концентратом. Овог концентрата нема на слободном тржишту, већ овдашњи произвођач сточне хране из Чантавира припрема смесу по посебној рецептури – истиче Карим.

Фото: З.Делић


Око 6.000 јагањаца могло би из Србије месечно да се извезе

Фарма говеда и оваца на путу Темерин–Сириг

Фирма “Бов–ов” купила је недавно пољопривредно земљиште категорисано као ливада на пола пута између Темерина и Сирига и ту је планирана изградња фарме за 25.000 оваца и 1.000 говеда.

- Ливада је купљена од приватног лица, али су представници општине Темерин упознати с тим и немају ништа против да се фарма изгради – казао је Наим Карин.

Он истиче да с локалном самоуправом добро сарађује и да очекује да се администрација око изградње фарме, која не зависи само од општинских чиновника, не отегне.


Наш саговорник каже да јагњад откупљује из свих делова Србије, па и из Сјенице, а овчари из овог места жале се да немају купце.

– Био сам у Сјеници, разговарао с тамошњим узгајивачима и рекао им да ће, чим скупе 150 грла сјеничке праменке или неге француске расе оваца, бити обезбеђен транспор животиња до Темерина. И са сточарима из других делова Србије разговарао сам о откупу, али је потребно да се они организују и чине исто - сакупе 150 грла како би јагњад била превезена до стаје у Темерину – казао је Карим.

По његовим речима, килограм живе ваге јагањаца креће се од 255 до 280 динара, а уколико до откупног места сточари довезу јагањце сопственим превозом, онда је десет динара више по килограму.      

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести