Измене Закона о пољопривредном земљишту у Скупштини

БЕОГРАД: Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држављанима ограничити куповину земљишта, упућене су данас Скупштини Србије на усвајање по хитном поступку.

Тај закон ће спречити потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању (С СП).

Како је раније речено Танјугу у Министарству пољопривреде, Измене и допуне тог закона требало би да буду усвојене у парламенту до 1. септембра. 

Било је предвиђено да 1. септембра почне примена одредби С СП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Србија је потписала С СП 2008. и једина је земља која је током преговора о придруживању ЕУ прихватила обавезу да либерализује тржиште пољопривредног земљишта пре него што постане пуноправна чланица.

С СП је ступио на снагу 1. септембра 2013. године и предвиђено је било да у периоду од четири године од ступања на снагу тог споразума Србија постепено усклади своје законодавство које се односи на стицање својине над непокретностима у Србији, како би држављанима чланица ЕУ осигурала исти третман као и својим држављанима.

Предлог измена и допуна Закона о пољопривредном земљишту предвиђа услове за промет пољопривредног земљишта у приватној својини.

Држављанин чланице ЕУ пољопривредно земљиште у приватној својини може стећи правним послом уз накнаду или без накнаде под условима прописаним тим законом.

Пољопривредно земљиште у приватној својини може се стећи ако: 

је најмање десет година стално настањен у јединици локалне самоуправе у којој се врши промет пољопривредног земљишта, обрађује најмање три године пољопривредно земљиште које је предмет правног посла уз накнаду или без накнаде.

Такође, ако има регистровано пољопривредно газдинство у активном статусу као носилац породичног пољопривредног газдинства, у складу са законом којим се уредује пољопривреда и рурални развој без прекида најмање десет година, као и ако има у власништву механизацију и опрему за обављање пољопривредне производње.

Предмет правног посла може да буде пољопривредно земљиште у приватној својини ако: није пољопривредно земљиште које је у складу са посебним законом одређено као градевинско земљиште, не припада заштићеним природним добрима, не припада или се не граничи са војним постројењем и војним комплексом и не налази се у заштитним зонама око војних постројења, војних комплекса, војних објеката и објеката војне инфраструктуре, нити припада и не граници се са територијом Копнене зоне безбедности.

Може стећи у својину највише до два хектара пољопривредног земљишта у приватној својини, ако су испуњени услови прописани тим законом.

Одредбе се не примењују у случају повраћаја имовине која се врши у складу са законима којима се уређује врацјање одузете имовине бившим власницима.

Република Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини.

Право прече куповине одобрава Влада на предлог Комисије.

Комисију образују заједнички министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија.

Министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија споразумно прописују услове, рок, начин и поступак права прече куповине.

Измене и допуне закона ће ступити на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

Друге земље су се избориле у преговорима за придруживање за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у ЕУ.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести