Јањић: Опоравак цена житарица, Србија није угрожена

НОВИ САД: Директор Продуктне берзе Нови Сад Милош Јањић изјавио је данас Танјугу да Србија није угрожена када је реч о житарицама и да ћемо имати довољно кукуруза, сунцокрета и соје за сопствене потребе, без обзира на то што се због суше очекује мањи принос него прошле године.
s
Фото: Youtube Printscreen

Јањић је, говорећи о тренутном стању цена на Продуктној берзи, рекао да је видљив благи опоравак цена, као и да је суша утицала на светско тржиште.

Каже да ће резултати након овог сушног периода, како се буде ближило време жетве, дати прецизнију слику стања у Србији на основу које ће се доносити даље одлуке.

"Ми ћемо сигурно имати за извоз, само ћемо видети које су то количине. Треба разумети и привреду и државу која води рачуна о сопственом становништву. Потребно је на основу резултата процене донети праву одлуку. Поента је у правој одлуци, коју треба донети у правом тренутку, тако да ни једна ни друга страна не буду оптерећене. Привреда треба да живи и касније, не треба доносити превелика ограничења ако за то нема потребе", навео је Јањић.

Јањић је додао да постоји и могућност ограничења извоза, али само у смислу количине.

"У последњих недељу дана је благи опоравак цена кукуруза, пшенице, соје. Конкретно кукурузом се тргује између 33 - 34 динара, пшеница је између 35 и 36 све зависи од квалитета, а соја је скочила на 78 динара без ПДВ-а. У претходном периоду је дошло до пада цена, међутим сама сушна ситуација на светском тржишту и ослобађање извоза су довеле до опоравка цена", рекао је Јањић.

Он се осврнуо на ситуацију са "заробљеним" житарицама у украјинској луци и рекао да та ситуација доводи до велике опрезности трговаца на свим светским берзама, јер су постојала очекивања да ће украјински бродови кренути у неком скоријем периоду, али да се то још није десило.

Јањић је нагласио да Украјина извози између 70 и 80 одсто своје производње, али да се 90 одсто тог извоза обавља бродовима.

Пошто то сада није могуће, може доћи до стварања великих притисака на тржишту, додао је он.

"Украјина је између 70 и 80 одсто своје производње извозила, а 90 одсто тога је ишло управо из украјинске луке. Она сада врши неки извоз, само копнени и то је по некој процени до два милиона тона. То је на годишњем нивоу извоз од максимум 24 милииона тона, а према прогнозама очекује се производња негде преко 60 милиона тона, на шта морамо додати и одређене залихе од претходне године", рекао је Јањић.

Он је казао да је по процени тренутно присутно око 19 милиона тона старог рода и да ће се уколико то "не успе да изађе из земље" створити велики притисак.

"Са друге стране, много тога и психолошки утице на тржиште. Пре свега ту су присутни финансијски фондови који на било коју информацију потенцијалног раста или пада, забране, политичких ограничења, улазе у позицију да купују на финансијским берзама фјучерсе и стварају додатни притисак, тако да јако много зависи од тога шта ће бити са бродским извозом из Украјине", објаснио је Јањић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести